Konservering med hermetiseringsprocessen

Information

OM KURSEN
Att göra egna matkonserver på ett säkert sätt får du lära dig på denna kurs.
Vi pratar om:
-teorin om hur det fungerar både med vattenbads- och tryckkonservering
-utrustningen man behöver
-arbetsrutiner i köket
-recept att konservera och hur man sedan kan använda sina konserver
- och vi provar att konservera både i vattenbad och i tryckkonserverinsgryta.

Detta är en kurs för dig som vill bli bättre på att ta tillvara det du själv odlar och minska matsvinn. Du kanske vill öka din hemberedskap eller så har specifika dietbehov som gör det svårt att köpa färdigmat i butik. Att kunna konservera är även en bra kunskap för den miljömedvetne eller dig som vill vara ekonomisk men ändå äta gott. Eller så vill du kanske bara lära dig en gammal teknik för bevarande av mat men med basen i modern kunskap. Kort sagt det kan finnas många olika orsaker till att detta är en bra kurs för dig!

DATUM FÖR TRÄFFARNA
I denna studiecirkel träffas vi 3 gånger. De första två tillfällena är tisdag 11/3 och tisdag 18/3 kvällstid 18-20.30. Tredje gången är en lördag 29/3 kl 10-17. Samtliga gånger i lokalen i Eslöv.

MATERIAL OCH UTRUSTNING
Till denna kurs krävs ingen utrustning utan du får låna det du behöver. Däremot är det viktigt att du upplyser om du har allergier eller behöver följa specifika kostråd då vi både fikar och lagar mat tillsammans.

BRA ATT VETA
Vi kommer ha fikapaus under kursen tillfällena. Det kommer finnas kaffe, te och enklare fika. På Heldagsträffen blir det även en lunchpaus (lunchmat ingår ej). Det finns en Pizzeria på gångavstånd och även möjlighet att värma egen mat i mikrovågsugn.

VAD ÄR EN STUDIECIRKEL?
Denna grupp är en studiecirkel, vilket betyder att deltagarna är med och utformar innehållet och fortsätter att delta aktivt. Cirkelledaren erbjuder en grundplanering och sedan är deltagarna med och tycker till. Vi delar gärna våra frågor i gruppen och lär oss genom att hjälpa varandra. Detta ger er som deltar möjlighet att påverka vad vi ska konservera på den tredje träffen.

KURSLEDARE
Lina Laurin bor på gård och är relativt självförsörjande på både kött och grönt. Att ta hand om det som produceras var nödvändigt då en frys inte rymmer allt! Att lära sig konservera mat på ett säkert sätt blev en lösning. Nu många år senare finns det över 700 konserver i rotation i skafferiet och det äts något konserverat i princip varje dag! Lina har hållit flera kurser om konservering tidigare och har även en FB grupp med fokus på ämnet.

Startdatum:

2025-03-11

Tid:

18:00 - 20:30

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Tis Lör

Arrangemangsnr:

200972

Plats:

SV Eslöv, Ystadsvägen 10, 24138 Eslöv

1 400 SEK

  • Kurspris

    1200 SEK

  • Materialkostnad

    200 SEK

Har du några frågor?

Kontakta SV Skåneland