Vår röst

Tillsammans lär vi oss grunderna i journalistik

och hur vi kan nå ut med våra budskap.


Genom roliga övningar provar vi på att tala inför folk,

hur vi kan intervjua politiker och andra personer,

hur vi hittar information om våra rättigheter

och hur vi sedan rapporterar kring detta som journalist.


Tillsammans skapar vi filmade reportage

och inslag för podd eller radio.


Grupperna ses på olika platser runt om i Skåne.

Vi ses regelbundet i grupp under en längre tid

och lär oss efterhand.


Vi testar oss fram och har roligt längs vägen.


Projektet Vår röst finansieras av Allmänna arvsfonden och är ett samarbete mellan Studieförbundet Vuxenskolan Skåne, Inre Ringen och FUB Skåne.

Det här händer i projektet

Här lägger vi ut små glimtar om vad som händer i projektet just nu. Det kan handla om allt från att en ny grupp har startat till att deltagarnas första film är klar eller att en politiker har varit på besök i en grupp. Vi lägger ut ny text varannan vecka. Om du följer länken här nedanför kan du läsa tidigare glimtar från projektet.

Följ oss gärna på Instagram och Facebook för att få fler bilder och historier från vad som händer. Följ länkarna som finns här under.



Spännande möte med journalisten Teddy Landén!

Just nu får våra deltagare en unik inblick i journalistikens värld genom ett möte med journalist Teddy Landén. Under träffen delar Teddy med sig av sin långa och spännande erfarenhet inom journalistiken – ett yrke som handlar om att gräva fram nyheter, berätta viktiga historier och förmedla kunskap.


Deltagarna får också värdefulla tips om både praktiska och viktiga journalistiska färdigheter. Teddy berättar bland annat om kameravinklar, ljudupptagning och ljus – sådant som gör stor skillnad i ett reportage. Men ännu viktigare är hans råd om vikten av grundlig research, att alltid vara opartisk och samtidigt källkritisk.


Först ut var gänget i Kristianstad som hade förberett mötet med många intressanta frågor. Det var ett otroligt givande och inspirerande möte, fyllt med nyfikenhet och engagemang!

Vad händer i Vår röst Klippan?

Vill du veta vad Vår röst handlar om och vad deltagarna i Klippan har lärt sig? Titta då på den korta filmen vi har gjort. Där berättar projektutvecklaren Thomas Ekberg om Vår röst och alla deltagarna om vad de lärt sig och vad de tycker om träffarna.

Möt projektledare Stephanie

Det är Stephanie Anvelid Uller som är projektledare för Vår röst. Här kan du läsa en intervju med henne när hon precis hade börjat. Den handlar både om Stephanie och om projektet.


– Jag är peppad och jag har fått ett himla fint välkomnande, så det känns bara positivt och spännande säger hon.

Om projektet

I projektet ”Vår röst” vill vi skapa förutsättningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning att äga, driva och rapportera om frågor som målgruppen önskar påverka och nå ut med sitt budskap kring. Initiativet för projektet kommer från Riksförbundet FUBs sektion Inre Ringen som består av medlemmar med egen funktionsnedsättning, där målgruppen själva önskat få verktyg för att nå ut med sina budskap. Vår Röst kommer att genomföras tillsammans med Inre Ringen i Skåne utifrån tre ben:  


Metodutveckling tillsammans med målgruppen: Vi tränar gemensamt på journalistiskt berättande, intervjuteknik och granskning av material, tränar retorik och gör dramaövningar för att bli trygg i att framföra för publik. Metodutvecklingen sker i studiecirkelform, vilkens hela kärna bygger på jämlikt deltagande och gemensamt utforskande. 


Framtagande av studiematerial och cirkelledarutbildning för målgruppen baserat på ”Vår Röst”-metoden: Materialet är avsett att användas i studiecirklar under och efter projekttiden, och en cirkelledarutbildning särskilt riktad mot personer från målgruppen som vill bli ledare i materialet kommer erbjudas. 


Rapportera om målgruppens frågor inför och under valrörelsen 2026: Projektets deltagare ska med stöd av SV Skåne använda Vår Röst-metoden för att samla in, sprida och berätta om frågor målgruppen anser viktiga. Målgruppen ska söka information, intervjua, göra reportage, redigera och publicera sina budskap på en plattform i form av en hemsida som erhålls av projektet.