2024-08-29

Ny projektledare redo att lyfta fram nya röster

Stephanie Anvelid Uller har nyligen börjat som projektledare för "Vår röst", ett initiativ som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan Skåne och finansieras av Allmänna Arvsfonden. Projektet, som pågår under tre år, syftar till att ge personer med intellektuell funktionsnedsättning verktyg för att göra sina röster hörda.

Med sin tidigare erfarenhet inom social hållbarhet och inkluderingsprojekt känner sig Stephanie Anvelid Uller väl förberedd för uppdraget som projektledare för "Vår röst". Hon har bland annat drivit större Arvsfondsprojekt som handlat om att tillgängliggöra naturen för personer med intellektuell funktionsnedsättning.


– Jag är peppad och jag har fått ett himla fint välkomnande, så det känns bara positivt och spännande säger hon.


Stephanie bor på landet mellan Trelleborg och Vellinge med sin familj och en katt. Hon är utbildad miljövetare från Malmö universitet och brinner för att bidra till ett hållbart samhälle.


Projektet Vår röst drivs av Studieförbundet Vuxenskolan i Skåne i nära samarbete med FUB Skåne och Inre Ringen. Tanken är att, tillsammans med deltagarna, ta fram verktyg för att uttrycka sig genom journalistiskt berättande.


Under projektets gång kommer deltagarna att lära sig skrivteknik, arbeta med rörlig bild, genomföra intervjuer och tala inför publik. Stephanie berättar att projektet är uppdelat i flera steg där metoder och verktyg tas fram tillsammans med målgruppen för att säkerställa att de är anpassade och relevanta.


– Vi kommer tillsammans utforska hela paletten och försöka hitta ett pedagogiskt och lustfyllt sätt för målgruppen att få fram sitt budskap, säger Stephanie.


En av projektets stora styrkor, enligt Stephanie, är delaktigheten från målgruppen. Tillsammans med projektutvecklaren Thomas Ekberg ska hon säkerställa att de metoder och verktyg som tas fram är relevanta och anpassade.


- Delaktighet är någonting som både jag och Thomas tycker är det allra viktigaste, förklarar hon.


Ett viktigt delmål är att skapa en plattform där materialet som deltagarna producerar kan publiceras och nå ut. Hur den ska utformas och användas är något som får utvecklas under projektets gång.


– Det är viktigt att målgruppen inte bara får verktyg att uttrycka sig, utan också att deras röster når ut till politiker och allmänheten, säger Stephanie.


Stephanie är medveten om de utmaningar som ligger framför henne, inte minst när det gäller att skapa en plattform som kan leva vidare efter projektets slut. Men hon är optimistisk och ser fram emot att få sätta sina planer i verket.


– Vi hoppas att projektet ska göra skillnad på riktigt och att vi kan skapa något som inte bara stannar här, utan som fortsätter att leva vidare och utvecklas, avslutar Stephanie entusiastiskt.