AI - En hype vi kommer att få leva med

Det finns många åsikter om Artificiell Intelligens, eller AI som det förkortas. En del är rädda för vart utvecklingen kommer att föra oss i framtiden. Vissa vill till och med gå så långt som att påstå att AI kan bli mänsklighetens undergång, medan andra ser AI som ett naturligt verktyg för att underlätta i vårt dagliga arbete. Men oavsett åsikt så råder det ingen tvekan om att AI väcker känslor hos oss.

 

RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner och här, på avdelning för livslångt lärande arbetar Mikael Kring med att utforska generativ AI. När vi ses på Teams för den här intervjun har det bara gått några få timmar sedan han mötte SV i Stockholms län för ett av deras sista möten. Ett ettårigt projekt med att bland annat skapa en chatbot går mot sitt slut och det är mycket som ska sys ihop innan dess. Mer om SV i Stockholms läns AI-projekt går att läsa via länken längst ner på sidan.

Mikael Kring, du utforskar generativ AI, vad är det?

 

— Egentligen är det en form av AI som kan generera eller skapa nytt material helt baserat på det som den redan har tränats på. Andra typer av AI kan vara jättebra på att exempelvis upptäcka sjukdomar från röntgenbilder, men kan inte göra något annat, eller skapa något nytt material.

 

Betyder det att Generativ AI utvecklas av det den lär sig?

 

— Nej, egentligen inte. Om man till exempel tar Chat GPT som många använder, så chattar du med en en stor språkmodell som i det här fallet heter GPT. Den tränas genom att skrapa och samla in material från internet men lär sig inte av vår interaktion med den. Den kan använda data vi skickar in, men bara om vi tillåter det.

 

Jag har märkt att just Chat GPT ofta ljuger. Om den inte har svaret på frågan så hittar den på ett. Finns det inte en risk att vi får en övertro på AI och alltid förutsätter att den har rätt?

 

— Jo, det är en stor fara, vi ser det hela tiden när vi går in och hjälper organisationer och företag. Om du säger att du vill ha en rapport om någonting så har du gett den här språkmodellen en uppgift och den kommer lösa den oavsett om den vet vad som är sant eller inte. Det är en superavancerad textgenerator som beräknar sannolikheten, baserat på vad den redan sett eller skrivit tidigare. Den har ingen förståelse för omvärlden och det är det som är farligt. Att folk upplever att det finns en intelligens bakom - men det enda den gör är att spotta ut ett ord i taget.

 

Mikael Kring berättar att man på vissa universitet fått in hela avhandlingar skrivna av Chat GPT med tillhörande hänvisning till referenser. Chat GPT har då tagit fram exakt vad den blivit ombedd, oavsett om den hittat svar som är korrekt eller om referenser finns att tillgå. Det ser snyggt och prydligt ut på ytan men texterna saknar underbyggnad och referenslänkarna visar sig vara tomma.

 

— Det finns en enorm övertro och en hype kring AI där man tror att om någon strösslar lite magiskt AI-damm över allting så kommer vi alla att bli avskedade och ersatta av AI. Det finns spelföretag där de har gjort sig av med halva programmeringsstyrkan innan de insett att AI kanske inte var så bra på programmering trots allt, berättar Mikael Kring.

Vad är AI bra för då?

 

— Vi brukar vi kalla AI för kollega. Eftersom det är en chatbot så kan man säga, att det där var dåligt, kan du ge några fler exempel eller kan du skriva om det här. Eller så sitter man och skriver själv och frågar sen AI om man har missat någonting. Jag håller många utbildningar och om jag till exempel ber AI ta fram tjugo exempel på uppgifter jag kan ge till mina deltagare så kanske arton av dem är dåliga men då har jag ändå fått två som jag sedan kan vidareutveckla.

 

Apropå utbildningar, Ni har ju precis avslutat ett projekt med SV i Stockholms län som Vinnova varit med och stöttat. Vad är din vision för oss i studieförbunden, hur vill du att vi ska använda oss av AI inom folkbildningen?

 

— Egentligen skulle jag vilja ha en studiecirkel för hela Sveriges befolkning, där vi går igenom vad AI är, hur det funkar och hur man etiskt ska använda AI och hur det annars kan påverka samhället. Jag menar, vi har ju de mörkare delarna av AI med till exempel deepfake. Det är så fruktansvärt lätt att klona både min röst och mig själv och med tanke på den polarisering vi har i samhället idag, är det lätt att sprida falska saker i sociala medier för att påverka. Så min dröm inom de närmsta fem åren är att få folk att förstå vad det här är och vad vi kan använda det till.

 

— Mycket av att utbilda ligger såklart på skolan men ni som studieförbund är också en jättestor del av det. Jag tänker på alla som ni skulle kunna nå ut till och hela det åldersspann som ni har.

 

Mikael Kring tror att vi inom det närmsta året kommer att få se en enorm utveckling av Multimodala AI-modeller där samma modell hanterar allt från språk, text, bild och ljud. Ett exempel skulle kunna vara olika former av terapibehandlingar med AI chatbotar.

 

Även många äldre som sitter ensamma hemma eller på ett boende skulle kunna få en bättre tillvaro med hjälp av multimodala modeller, där man skapar en chatbot utifrån den enskildas intressen.

 

— De här formerna av chatbotar kanske låter lite sorgligt, men de har visat sig vara ganska bra. Att man har någon som kommer ihåg vad man pratade om igår och kanske frågar vad man åt till middag och om det var gott. Och att man också kan kommunicera med boten utan tangentbord.

 

Vill du ge några sista ord till våra läsare?

 

AI är här för att stanna, så är det. Och även om hajpen kallnar kommer vi att få leva med de här verktygen. Så testa dem, ta reda på vad är de bra på och vad är de mindre bra på. Se inte AI som faktamaskiner för det är där man kan gå bet.

 

Läs mer om SV Stockholms läns, AI-projekt med RISE och Vinnova.

Artificiell Intelligens - en kort ordlista

AI, Artificiell Intelligens: Datorprogram och robotar som i syfte att efterlikna människors och djurs naturliga intelligens lär sig av tidigare erfarenheter.

Chatbot: En typ av datorprogram som kan interagera med människor genom text eller röst för att lösa enklare problem och uppgifter. 

Chat GPT: En chatbot baserad på en stor språkmodell utvecklad av företaget Open AI.

Generativ AI: En artificiell intelligens som kan skapa nytt material av det den lärt sig

Multimodal AI: AI som kan kombinera text, bild och ljud.

Deepfake: Förfalskade videor, bilder eller ljud som genom maskininlärning kommit att bli så genomarbetade att de framstår som äkta.

RAG chatbot: En AI där chatboten endast ha tillgång till begränsat material som användaren givit.