I Studieförbundet Vuxenskolan, Stockholms län håller man som bäst på att lägga sista handen på CirkelAI, som är en del av avdelningens AI-resa. Projektet har utmynnat i en chatbot och till sin hjälp har de haft Mikael Kring på RISE samt ekonomiskt stöd från Vinnova. Per Pettersson är avdelningschef och den som initierat projektet. Vi har ställt fem frågor till honom om hur AI kan användas i studieförbundens verksamhet.
Hur kom det sig att ni ville jobba just med AI?
— Många experter - bland annat vår svenska Max Tegmark - likställer AI med atombomben och AI har också ungefär lika mycket positiv och destruktiv kapacitet som en atombomb. Ett sådant kraftfullt ämne måste vi inom folkbildningen kunna förhålla oss till om vi vill vara aktuella. Så för mig handlar det nog mest om att få i gång en bred diskussion och få i gång cirklar och föreläsningar.
Men hur kan AI användas i SV:s cirkelverksamhet?
— Bland annat genom studiecirklar tillsammans med våra grund-, medlems- och samverkansorganisationer. Det är så mycket mer kraftfullt än alla dessa AI-utbildningar som man nu ser till höger och vänster. De kostar en massa pengar och man lär sig egentligen ingenting. Men om vi däremot sitter ner i en cirkel och resonerar kring vad kan vi göra med AI tror jag att vi få mer bärkraft. En del ser bara hot med AI, andra bara utveckling. Cirkeln tillåter bägge perspektiven - att få rymd och mötas. Vi har ju kommit ur vår AI-resa, dels med ett organisatoriskt lärande, dels med en prototyp av en så kallad RAG chatbot. Vi har tagit fram föreläsningar som jag har varit runt och hållit för SPF och olika SV-avdelningar som är intresserade, så det känns som att vi har satt i gång någon slags snöboll som vi kan bygga på och börja rulla.
Vad är en RAG chatbot för någonting och hur skiljer den sig från andra chatbots?
— RAG står för "Retrieval-Augmented Generation" och är en teknik inom AI som kombinerar informationshämtning och textgenerering.
När Chat GPT jobbar har den hela internet till sitt förfogande medan man till RAG bottarna säger att du får bara leta efter informationen i det här skåpet. Så frågar man Chat GPT om vem som vann Wimbeldon 1996. Ja, då kommer den svara på det med en liten berättelse medan den här botten kommer att svara att den inte vet eftersom informationen inte finns i databasen.
Om Chat GPT inte vet svaret så hittar den på, det är ju det man brukar kalla att AI hallucinerar, den gissar sig fram till vad den tror att vi vill höra och ljuger på utan att ha en aning om att den ljuger. Med RAG boten minskar risken för att detta ska hända.
Vad mer har ni på gång?
— Vi är tillsammans med nästan alla andra studieförbund med i ett annat projekt som startar vid årsskiftet. Studieförbundet Sensus har byggt en bot som är mer välutvecklad än vår. De har hållit på med den mycket längre och deras ambition är att sprida den till oss andra som är med i det här projektet.
Även Gustav-gruppen är med, så ambition att skapa integrationer med Gustav finns och kan vi göra det, då pratar vi om verklig effektivisering av arbetet. Jag vet inte exakt vad AI skulle kunna göra och vad som ens är säkert att göra, men här finns potential att förbättra saker för exempelvis cirkelledarna. Så det är mycket som händer nu.
Var vill du att vi ska vara något år framåt i tiden? Hur ska vi utnyttja AI?
— Det är väldigt svårt att svara på med tanke på att scenen ständigt förändras. Men om jag får komma med en avsmalnad vision så har vi då förhoppningsvis ett mycket nära samarbete med våra grundorganisationer, där vi stöttar dem att med hjälp av AI fatta bättre beslut för sina verksamheter. Jag menar, de är ju oerhört viktiga så kan vi få ut lärandet till dem, då kan vi skapa rejäl effekt.