2024-08-16

”Det ska vara svårt att misslyckas”

Cirkelledaren Sonja arbetar med personer som är på väg ut ur missbruk och hemlöshet. Under hennes ledning vågar deltagarna prova på nya hantverk och tekniker. – Det ska vara svårt att misslyckas, alltid blir det någonting, säger Sonja.

Lukten av kaffe sprider sig i de hemtrevliga lokalerna ”Mallis” på Malmskillnadsgatan 58 där projektet ”På rätt kurs” bedriver en del av sin verksamhet. Vid fikabordet sitter cirkelledaren Sonja och kursdeltagaren Jukka tillsammans och skapar en plånbok av skinn från en gammal soffa. Sonja instruerar, och Jukka syr.


– Här på Mallis har vi en ”kom vi provar”-inställning, säger Sonja. Hos oss kan deltagarna göra allt från linoleumtryck och shibouri till att sy med symaskin och brodera.


”På rätt kurs” är en utbildningsverksamhet som syftar till att stärka personer som lämnat eller är på väg att lämna missbruk och hemlöshet. Deltagarna kan vara i skapande verkstaden på Malmskillnadsgatan två dagar i veckan, utöver det åker Sonja ut till de olika stödboenden i staden och håller i cirklar på plats.


– Jag märker att mitt arbete gör skillnad när deltagare säger att de trivs och ser fram emot nästa veckas cirkel. Det gör att jag får en massa energi att fortsätta hitta på roliga cirklar.


Sonja arbetar som cirkelledare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm (SV) och delar sin arbetstid mellan projektet ”På rätt kurs” och Nya Verkstan, där hon jobbar med personer med psykisk ohälsa. Sonja är hantverkspedagog och konstnär, och kombinerar arbetet på SV med sitt konstnärskap.


I lokalerna på Mallis pryder tavlor, broderier och textiltryck väggarna.


– Linoleumtryck är min favorit, säger Sonja och visar på flera häftiga tryck som deltagarna skapat. Det är en teknik som är enkel att arbeta med, men resultatet blir alltid bra. Det är en fördel att arbeta med billiga material, för då känns det inte lika läskigt att skapa.


Sonja menar att när alla är nybörjare på något så förändras gruppdynamiken i ett rum. Då vågar deltagarna prova nya hantverk och tekniker. Dessutom är det en riktig konversationsstartare att skapa tillsammans. Samtalen flyter enkelt på, men även tystanden känns naturlig.


På frågan om vad som driver Sonja i sitt arbete svarar hon:


– Huvudsaken är att jag når någon, då är jag skitnöjd med min dag!

---

“På rätt kurs” är en IOP (idéburet offentligt partnerskap) mellan Stockholms stad och SV Stockholm, som sedan starten 2022 har genomfört aktiviteter med fler än 500 återkommande deltagare från Stockholms stads boendeenhet. Vi har idag återkommande verksamhet på de flesta av Stockholm stads boendeinsatser. Vi finns även på Malmskillnadsgatan i vår öppna verksamhet tillsammans med Bostad först och Street Minds.  

Syftet med projektet är att stärka de som lämnat eller är på väg att lämna missbruk och hemlöshet.

Projektet ger deltagarna verktyg att hantera sin vardag och skapa meningsfullhet i livet.

---

Under hashtaggen #bildningföralla samlar vi på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm berättelser och porträtt från vår verksamhet.