Demokrati så som vi känner den här i Sverige, är inte bara fria val vart fjärde år och förenings- och mediefrihet. För oss är det självklart att Sverige också betonar individens fri- och rättigheter och att vi även tar tillvara minoritetens åsikter och rättigheter. Vi har en stark rättsstat och ett ansvarsutkrävande av beslutande församlingar, så som riksdag och regering. Det är det som definieras som liberal demokrati.
Liberal demokrati är ett statsvetenskapligt begrepp, men som definierar demokrati så som vi vanligtvis tänker oss den i Sverige. För oss är det självklart att individens fri- och rättigheter står starka. Det syns genom bland annat yttrandefriheten, föreningsfriheten och de fria domstolarna.
Liberal demokrati kan sammanfattas med:
- Öppna och rättvisa val med allmän och lika rösträtt,
- förenings- och mediefrihet
- Individens fri- och rättigheter är centrala
- Tar minoriteters åsikter och rättigheter tillvara
- En stark och fristående rättsstat
- Möjlighet till ansvarsutkrävande av regering och riksdag, kommun- och regionstyrelse etc.
Det finns olika forskning kring demokrati. En av de större internationella forskningsprojekten heter V-Dem och leds från Göteborgs universitet.
Läs mer om forskningen här.
V-Dem tar fasta på demokratiska principer som är långt mer komplexa än blotta närvaron av fria val. De mäter löpande demokratiutvecklingen i världen och följer utvecklingen i flera olika parametrar.
De särskiljer mellan fem olika demokratiprinciper:
- valdemokrati
- liberal demokrati
- deltagardemokrati
- deliberativ demokrati
- jämlikhetsdemokrati