Utbildning och verksamhetsutveckling är grundstenarna i vårt kvalitetsarbete. De säkerställer att vi gör rätt från början och skapar verksamhet som på bästa möjliga sätt uppfyller syftena.
Utbildning
Utbildning och kompetensutveckling sker på många håll i förbundet i formaliserade såväl som informella sammanhang. Några exempel nedan:
- Introduktionsutbildning för nya medarbetare
- Utvecklingsprogram för verksamhetsutvecklare
- Introduktion för nya förtroendevalda:
- Vidareutbildning för förtroendevalda i statsbidrag och folkbildningens förvaltning
- Öppna föreläsningar om villkor för verksamheten varannan torsdag
- Avdelningsvisa insatser med besök från personal från förbundskansliet
- Avdelningarnas egna och omfattande utbildningsprogram
Etik och gränsdragningsarbete
God folkbildning utvecklas mellan medarbetare, cirkelledare, deltagare och föreningar. Det finns en stor frihet i utformandet av kvalitativa studiecirklar utifrån statens syften med folkbildning och SV:s Idéprogram och värdegrund.
Samtal om etik, gränsdragning och kvalitet förs löpande i så väl närmaste arbetsgrupp, med cirkelledare, av de förtroendevalda styrelserna, på gemensamma konferenser och i utbildningar.
Ett stöd för det etiska gränsdragningsarbetet utgår från SV:s Idéprogram med dialogmaterial.
Verksamhetsutveckling
Inom Studieförbundet Vuxenskolan menar vi att kvalitet uppstår när vi gör det vi ska. För folkbildningsverksamhet med statsbidrag betyder det till exempel att ledarna är utbildade och att verksamheten strävar efter statens fyra syften. Hur vi utvecklar ny verksamhet, vilket pedagogiskt stöd vi ger till samverkansparter och cirkelledare, hur lärandet underlättas mellan deltagarna i studiecirkeln och hur våra kontakter i lokalsamhället ser ut är några av de saker som avgör vilken kvalitet vi får i vår verksamhet.
Ett stöd för att hålla folkbildningen levande och SV:s kvalitetsarbete aktivt, görs genom:
- löpande utbildningsinsatser både på avdelning och från förbundet
- utveckling av studiematerial och nya koncept för verksamheten
- dialog om verksamhet, syfte och strategiskt arbete
Gemensamt kvalitetsarbete i studieförbunden
SV deltar fullt ut i Studieförbundens gemensamma kvalitetsarbete och har som målsättning att vara ledande och drivande i kvalitetsfrågor. Läs mer om Studieförbunden i samverkans gemensamma kvalitetsarbete.