Under hösten har Studieförbundet Vuxenskolan Regionförbund Skåne dragit i gång ”Vår röst”, ett arvsfondsprojekt där deltagarna får lära sig att bedriva opinionsjournalistik. Tanken är att ge deltagarna verktyg att själva kunna påverka makthavare i frågor som rör dem. Projektet, som är tänkt att pågå i tre år, drivs tillsammans med Riksförbundet FUB och Inre Ringen, som är en del av FUB. Thomas Ekberg, projektutvecklare i SV Regionförbund Skåne driver projektet tillsammans med Stephanie Anvelid Uller. Thomas Ekberg berättar:
— Vi drog på allvar i gång i september och initiativet kom från Inre Ringen själva. Deras erfarenhet är att när målgruppen själva tar upp sina frågor med makthavare så lyssnar de mer än när någon annan gör det.
Hur har projektet gått så här långt?
— Vi har bara kört i Klippan så det är den enda gruppen vi kan utgå från och intresset har varit jättestort. Övningarna har funkat väldigt bra. Under de första tre träffarna jobbar vi jättemycket med att ha trevligt, det ska vara roligt så att man vill komma även nästa gång. Nu har vi precis börjat göra filmade intervjuer.
Thomas Ekberg berättar att projektet också handlar om att bygga upp deltagarnas självkänsla, som ofta är ganska låg i de här målgrupperna. Känslan av att varken kunna eller duga till kan ibland överskugga glädjen i att lära sig något nytt.
— Så är det väldigt ofta faktiskt. Men redan från början sa vi att: Du kan aldrig göra fel. Allt är tillåtet och det går inte att misslyckas och då behöver du inte heller känna dig misslyckad, säger Thomas Ekberg.
Det är ju val 2026. Är det tänkt att deltagarna ska använda det de lär sig i valrörelsen, till exempel uppvakta politiker och besöka valstugor?
— Det är exakt grundtanken. Vi kommer att jobba stenhårt med frågor som deltagarna själva valt ut. Vi har ju än så länge bara haft två grupper men det är samma två frågor som hela tiden dyker upp och dessa ska vi driva jättehårt inför valet nästa gång.
Den ena av de två hjärtefrågorna som målgruppen vill driva är frågan om arbetsersättningen. För många som åker färdtjänst kostar det nästan mer att ta sig till jobbet och äta lunch än vad de får ut i ersättning. Effekten blir då att ersättningen äts upp och att de i stället får betala för att arbeta.
Den andra frågan handlar om handledare. Tidigare gick det att få handledarhjälp när behov fanns, till exempel vid resor. Men det har nu ändrats och frågan och ansvaret för handledningen ligger helt och hållet på boendet. Det här ställer till problem eftersom personalen inte alltid har tid att agera handledare. Thomas Ekberg berättar vidare:
— Vi har bara kört en gång i Kristianstad men den gången så var det två som inte kunde komma på grund av att de inte kunde få en handledare. Det här är ju ganska lätt att argumentera för, eftersom det är så uppenbart fel. Rätten till att ha en meningsfull fritid är också inskrivet i lagen och det har man ju inte om man inte kan ta sig någonstans.
Hur lär ni ut argumentationsteknik till målgruppen?
— Vi berättar och återberättar genom att intervjua varandra. Det är bra för då lär de sig också att lyssna. Vissa har nästan inget tal så man får hitta någon slags medelväg. Alla ska kunna vara med och alla kan lära sig något på vägen, tänker jag.
— De kan så mycket mer än vad omvärlden tror och vad de själva tror också, det är bara att de aldrig fått någon chans att visa det. Jag ser hur alla växer och det är så kul att höra människor från FUB säga samma sak. Ibland tänker jag: Ska du göra den här övningen? Den kan du inte klara.
— Men de kan klara allt - på sitt sätt.