Cirkelledare som lever som hon lär

Ann-Charlotte Malm André

Hon är nyutbildad slöjdlärare och dessutom företagare med egen syateljé, Ann-Charlotte Malm André har många järn i sin eld och som om det inte vore nog har hon under åtta år även lett cirklar med Studieförbundet Vuxenskolan på Gotland. Mestadels inom hållbart mode och sömnad för både vuxna och barn.

Vad får du för mervärde av att vara cirkelledare?

 

— Dels så lär jag ju mig jättemycket av alla deltagare. Det finns alltid något som utvecklar även mig som person. Dels gillar jag att få bidra till att andra vågar. Det är väldigt häftigt att få vara med om att någon som inte vågar plötsligt gör det och känner att wow, jag kan och nu förstår jag. Det är mitt bränsle att kunna inspirera människor till att våga.

 

Intresset för hållbart mode kom när Ann-Charlotte Malm André och SV:s verksamhetsutvecklare Marie Barck 2018 besökte en föreläsning i Almedalen. Det var Textilhögskolan och Sience Park i Borås som berättade om sitt projekt, Fact movement.

 

— Projektet går ut på att man inför ett köpstopp på nya kläder och i grupp peppar och ger varandra verktyg. Att man tänker på hur det går att styla det vi redan har hemma på olika sätt, berättar Ann-Charlotte Malm André och fortsätter:

 

— Borås ville växla upp projektet och ta Fact movement till fler städer och då var Marie Barck snabb att räcka upp handen och säga att det här vill vi i SV Gotland vara med på.

 

Ann-Charlotte Malm André blev projektledare och 2019 gjorde de en projektplan och satte i gång med att rekrytera deltagare.

 

— Grundtanken var ju att ha en cirkel dit deltagarna kom en gång i månaden och jobbade genom olika månadsteman. Ett tema var fixa och laga, ett annat vårda och tvätta, sen hade vi också styling och återbruk. Tyvärr kom pandemin och vi fick ställa om och ta det digitalt i stället. Det blev lite svårare men var ändå jättekul och bra.

Har intresset för återbruk och second hand ökat under de här åren som du hållit på?

 

— Absolut! Att gemene man ens vet vad det är var inte självklart förr. Det finns också en annan acceptans, idag är det inte konstigt att man går med en kasse från Röda Korset. Förr fanns en känsla av att det var lite sunkigt att handla second hand men så är det inte nu. Butikerna är ofta jättepiffiga och ligger i centrumkärnor.

 

I augusti i år ringde plötsligt telefonen hemma hos Ann-Charlotte Malm André, i andra änden av luren fanns en representant från Gotlands Energicentrum som berättade att hon blivit utsedd till månadens klimathjälte. Bakom utmärkelsen stod Energicentrum Gotland, Länsstyrelsen och Gretas gamlingar, som är näringslivsrepresentanter för Coop Gotland.

 

— Jag fick ett fint diplom där det bland annat står att jag med Kreativitet och positiv inställning inspirerar andra att vårda, laga och förändra kläder så att livslängden på dem förlängs och att jag på det sättet bidrar till ett bättre klimat.

 

Och 39-åriga Ann-Charlotte Malm André lever verkligen som hon lär och har också gjort så större delen av sitt liv. De senaste tjugo åren har det i princip bara funnits begagnade och återbrukade kläder i hennes garderob.

 

Hur viktiga tror du att studieförbunden är i samhällen utanför storstäderna?

 

— Studiecirkelns form är ju så himla fin. Jag som ledare bidrar såklart med viss kunskap men sen är det ju gruppen gemensamt som lyfter cirkeln och varandra. Det finns inte så många ställen där alla kan vara med och bidra. Många sitter också hemma i ofrivillig ensamhet och hit kan alla komma och vara med utan att vara expert eller duktig. Det är okej att komma som man är.