Beredskapsexperten: Som förberedd är man mindre rädd

Patrick Sellman, småjordbrukare, poddare och föreläsare är kanske en av Sveriges mest kända experter på civil beredskap.

Om Patrick

I både egen och i SV:s regi åker han land och rike runt och föreläser för fullsatta hus om hur vi bör förbereda oss för eventuellt krig eller kris. Vi har träffat honom för att fråga varifrån intresset kommer och för att få värdefulla tips om vad som är viktigt att ha hemma om det värsta skulle inträffa.

 

Som barn växte Patrick Sellman upp på en gård. Hans pappa var reservofficer och höll koll på att lagren hemma var fyllda och Patrick, van som han var vid att det alltid fanns resurser, funderade inte så mycket på vad som skulle ske om lagren tog slut.  Med åren hamnade han själv inom det militära. Han gjorde värnplikten på jägarbataljonen, där han tränades i förberedelser och taktik för att i månader kunna ligga ute i skogen.

 

Några år innan vi gick med i EU fick Patrick Sellman en dotter och i samband med det började han på allvar fundera på vad som skulle kunna hända om krisen kom.

Intervju med Patrick Sellman

– Redan i början av 2000-talet beslutade riksdagen om att alla beredskapslager ska rivas och 2004 rev man de förråd som vi, till exempel skulle kunna ha haft under pandemin. Vi gick från kanske världens bästa beredskapsland till världens sämsta.

 

Hade vi ett naivt tänk då 1990? Att krig i Europa inte skulle kunna hända mer och om det hände skulle vi ha skydd från EU?

 

– Ja och så här har man resonerat tidigare. Efter första världskriget trodde man inte heller att det skulle bli fler krig. Men så kom andra världskriget med ännu fler döda. Allt går ju igen i mänsklighetens historia.

 

– Det är ju inte så många med egna upplevelser av andra världskriget som finns kvar nu, den generationen hade beredskapskänslan i kroppen men för de som inte har egna erfarenheter så blir det overkligt.

 

Civilsamhället skulle spela en viktig roll vid ett eventuellt krig, tror Patrick Sellman. Tio år har han avsatt till ett projekt för att bidra så mycket han kan till att höja beredskapstänket i Sverige och i år blir fjärde året han reser runt för att föreläsa och utbilda. Tillsammans med Kalle Zackari Wahlström driver han också den populära podden I väntan på katastrofen.

 

Att våra basala kunskaper var bättre förr är det inget snack om, menar han. Medan vi tidigare själva kunde laga saker som gått sönder är vi idag mer specialiserade inom olika kunskapsområden och det gör att vi nu är mer beroende av varandra än förr.

 

– Att vi fortsätter att lösa våra uppgifter och håller i gång samhället är den viktigaste delen i vår civila beredskap och det gör vi genom att samarbeta. 

 

– Jag hör många som säger att de har någon sommarstuga någonstans dit de kan åka. Men det ska ju i så fall komma i ett skede när du inte längre kan vara kvar hemma utan måste evakuera. Tills den dagen så handlar det om att upprätthålla samhället, gå till jobbet och hjälpa till där det behövs.

 

Men hur ska vi göra för att få en bra beredskap?

 

Det handlar först och främst om att hushållen har en bra beredskap. Att man har ordentligt med mat hemma så man kan klara sig i en vecka är väl en bra början. Men också att vi ställer upp och upprätthåller andra funktioner som till exempel att hålla i gång reningsverk.

 

– Det blir besvärligt men om du inte sköter ditt jobb som förskolelärare så att infektionsläkaren kan lämna sitt barn där, så kan inte han rädda din syster från sepsis. Det är jätteviktigt att vi tänker kollektivt när det gäller att upprätthålla samhället.

 

Men krig behöver inte bara betyda stridande marktrupper och bombanfall. Idag kan krig starta med hackerattacker mot samhällsinstanser och myndigheter. Spridning av desinformation eller ingen information alls kan också vara en del av en krigsföring i syfte att skapa oro och kaos. Patrick Sellman berättar att det statligt ägda bolaget Terracom Group har tagit fram solcellsdrivna och elproducerande kommunikationsvagnar som kan ställas upp som trygghetspunkter runt om i Sverige vid behov.

 

– Till vagnen kan man gå för att få information, koppla upp sig på ett trådlöst nät och ladda sin mobil om elen slagits ut, Information är en central del i att känna sig trygg, säger Patrick Sellman

 

Men vad gör vi om bomberna plötsligt skulle börja regna över oss?

– Då kan det vara dags att evakuera och en evakueringsväska är bland det första du ska skaffa. Du måste i lugn och ro ha tänkt igenom vad du ska ta med dig om du måste lämna den plats där du bor. Inte bara nödvändiga saker utan papper och dokument som du vill ha med dig. Det pratas om krislåda men det är ju opraktiskt, en krisväska är ju det man bör ha.

 

En sista fråga hur rädda för krig behöver vi vara?

 

Är man förberedd är man ju mindre rädd. Vi brukar i podden säga att man inte ska vara rädd utan förberedd. Och var vuxen och spring inte och göm dig. Är man vuxen tar man ansvar och är med och bär.