Vem var hon? – En föreläsning om våld i nära relation med Madeleine Gartéus

Information

Vem var hon?

I samarbete med Härryda kommun och Soroptimisterna arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan en föreläsning på temat Våld i nära relation. Föreläsningen äger rum i samband med FN:s årliga kampanj Orange the world, som syftar till att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor.

Innehåll
Vem drabbas av våld i nära relation? Finns det en stereotyp, kvinnor som alltid faller för ”fel” män? Det korta svaret på den frågan är nej.

Precis som det inte finns en stereotyp förövare.

Våldet drabbar alla samhällsklasser, etniciteter, åldrar och bakgrund.

Men finns det en väg ut – och hur kan vi som familj, vänner, kollegor och samhälle hjälpa kvinnorna som drabbas av våldet?

”Vem var hon?” syftar till att visa vilka kvinnorna var och är, vilken hjälp de saknade och hur vi alla kan bli bättre på att se, höra och uppmärksamma tidiga signaler och tecken och för att synliggöra kvinnorna och deras kamp.

”Vem var hon?” är också en föreläsning ur ett anhörigperspektiv, hur känslan av svek äter sig inåt och hur man gör något konstruktivt av det.

Plats
Lilla salen, Mölnlycke kulturhus

Föreläsaren
Madeleine Gartéus är utbildad journalist och var verksam som det i sju år, då hon bland annat arbetade med grävande journalistik.

Under 2023 var hon en av personerna bakom Göteborgs-Postens internationellt prisade satsning #Hennesnamnvar – om mäns våld mot kvinnor och samhället som svek.

Podcasten som släpptes i sex delar lyssnades mer än 500 000 gånger och bidrog till såväl politiskt som samhälleligt engagemang.

Men för Madeleine var också kampen mot mäns våld mot kvinnor personlig, då hon 2018 förlorade en av sina äldsta och bästa vänner som en direkt konsekvens av våldet. Annie.

Förlusten av Annie var Madeleines drivkraft att skriva boken ”Jag var hon” (2020), om kvinnorna som utsattes och överlevde – för att inte fler anhöriga skulle behöva gå igenom den bottenlösa sorg hon och Annies anhöriga genomled.

Och för att visa utsatta kvinnor att det finns en väg ut, att det finns ett liv bortom våldet.

2021 skrev Madeleine den fristående uppföljaren ”Mamma, lova att du finns imorgon?”, om Esters kamp att slå sig fri från sin förövare och det eftervåld som följer när man lämnar en våldsam partner.

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura före kursstart. För att spara på vår miljö skickar vi dessa via e-post.

För mer information kontakta kursansvarige:
rebecka.myrberg@sv.se

Startdatum:

2024-11-25

Tid:

18:00 - 20:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Mån

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

55675

Plats:

Mölnlycke Kulturhus, Biblioteksgatan 2, 43530 Mölnlycke

200 SEK