Ett resande följe

Information


Ett resande följe

Ett färgstarkt möte mellan resandes och fastboendes musiktraditioner.
Konserten tar utgångspunkt i ett foto från 1910. Fotot föreställer ett norskt resandefölje med bland annat tre spelmän och en trumslagare, taget på Tånga hed i Vårgårda kommun. Med de resande spreds låtar och visor liksom nyheter, handelsvaror och hantverksskicklighet. I trakter med rika spelmanstraditioner kunde musikaliska utbyten vara både en stor inspiration och möjlighet att berika
repertoaren.
Under konserten som omgärdas av rika berättelser väcks det gamla fotot till liv på en filmduk. Här möter resandetraditionens sånger västsvenskt låtspel i livfullt samspel. Elias Akselsen är en sångare från resandetraditionen som rört sig i både Sverige och Norge. Med sin karaktäristiska röst lämnar han ingen oberörd och beskrivs som Norges främsta förmedlare av resandefolkets sångtraditioner. Akselsen har ett långvarigt och centralt konstnärskap bakom sig och är fortfarande en vital del av norskt musikliv.
Jenny Gustafsson är riksspelman på västgötalåtar och står för ett både traditionsmedvetet och personligt uttryck. Jenny har gjort ett stort dokumentationsoch insamlingsarbete av västgötska låttraditioner och är starkt engagerad i att förmedla dessa till andra.
I temperamentsfullt och lyriskt samspel med dragspelaren Jonathan Larsson, ger trion en konsert med musik som visar på gemensamma nämnare från två olika traditioner, samtidigt som det gamla svartvita fotot väcks till liv.

Malin Erixon är regissör och animatör med en rad produktioner och utmärkelser bakom sig. I projektet Ett resandefölje har hon stått för animation och grafiskformgivning av fotot som följer oss genom hela konserten.

Elias Akselsen sång, gitarr
Jenny Gustafsson fiol, sång
Jonathan Larsson dragspel
Malin Erixon illustration och animation

Startdatum:

2024-10-02

Tid:

18:00 - 20:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

55282

Plats:

Mölndal Stadsbiblioket Bergmansgatan 31 43130 Mölndal

Kostnadsfri

Anmälan

Se informationstext.

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Göteborgsregionen Sydost