Baka gotlandslimpa i vedugn
![](/storage/989A49407487C7DD3A9525673D3537657FD0D230E90B47A04A3E91ADB27B4FFC/de39489af8d9421ab41c904a5b1468f6/1000-750-0-jpg.Jpeg/media/984f4725cb6f47f9bd845dc03c934728/52260-28112018-IMG_1325.jpeg)
Information
Varmt välkomna till en workshop där vi tillsammans bakar gotlandslimpa i vedugn i bagarstugan på Langska Huset i Visby. Med den här workshopen vill vi samla människor som bakar gotlandslimpa för att dela erfarenheter, kunskap och traditioner kring kulturarvet som gotlandslimpan är.Vi kommer även få fördjupa våra kunskaper kring Brödhistoria och kulturspannmål, med hjälp av Karin Gerhardt, bagare och forskare vid SLU samt Norrtälje Naturcentrum och Curt Niklasson, ordförande för Gutekorn. Vi vill att detta ska bli ett levande kulturarv som vi tillsammans bär vidare till vår nutid och kommande generationer. Därför är kursen naturligtvis även öppen för dig som aldrig har bakat gotlandslimpa och vill lära dig. Bakar du gotlandslimpa och vill ta med en för att gotlandslimpeknytis och provsmak till kaffet är det varmt välkommet!
Program:
11.00 Vi samlas kring elden i bakugnen och har en kort introduktion till dagen, innan vi sätter igång och knåda degen i det stora trätråget.
12.00 Medan degen jäser äter vi lunch och lyssnar vi till Curt Niklasson som berättar om Gutekorns historia. Enklare lunch finns att köpa i cafeet på Langska alternativt tar du med egen lunch.
13.00 Vi bakar upp limporna och förbereder ugnen.
14.00 Medan brödet gräddas i vedugnen bjuds vi på kaffe OCH GOTLANDSLIMPA och lyssnar till Karin Gerhardt som berättar om Brödets historia och sätter gotlandslimpan i historisk kontext.
15.00 Gotlandslimpor klara och varje kursdeltagare får med sig en limpa hem.
Ta med förkläde, bakduk och yllefilt som du lindar in gotlandslimpan i när den är färdiggräddad. Du väljer själv om du tar med egen lunch eller vill köpa lunch i caféet på Langska Huset.
Ledare:
Matilda Svahn från Tjeldervik Gård.
Kostnad:
350 kr, kaffe och en gotlandslimpa ingår.
Kursen ges med bidrag av och anordnas i samarbete med projektet ”Svenska bröd- återupptäckten av ett kulturarv” vid Norrtälje Naturcentrum, Gotlands museum, Gutekorn och Tjeldervik Gård.
Det blir en härlig dag där vi med händerna i degen och elden sprakande i vedugnen får dela erfarenhet, brödhistorier och levande brödkultur! Varmt välkomna!
Startdatum:
2025-03-08
Tid:
11:00 - 15:00
Antal tillfällen:
1
Veckodag:
Lör
Arrangemangsnr:
44756
Plats:
Langska huset, Kopparsviksgatan 7, 62158 Visby
350 SEK