Bokdagar i Dalsland 24-27 juli 2024

Information

Biljetter Bokdagar i Dalsland, köps via Tickster
Invigning Baldersnäs- fri entré
Upperud Biljettpris, 350,00 kr
Fredag 26/7 endagsbiljett 300,00 kr, medlemsbiljett 400,00 kr
Lördag 27/7endagsbiljett, 300,00 kr
Tvådagarsbiljett 26/7-27/7 , 500,00 kr, medlemsbiljett 400,00
Sommarens stora litteraturfestival, Bokdagar i Dalsland, äger som vanligt rum i Bengtsfors, Melleruds och Åmåls kommuner. Men detta år utökar vi och koncentrerar finalen av Bokdagarna till området i Åmåls gästhamn kring Gamla kyrkan under fredagen och lördagen.

Onsdag, 24 juli Baldersnäs Herrgård, Dals långed
Invigning på Baldersnäs herrgård - Fri entré
11.00-13.30 Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, inleder.
Britt Bohlin, Styrelseordförande Visit Dalsland, inviger årets Bokdagar.
Släpp av Ord & Bilds nya nummer med tema Jord. Texter om dalsländsk litteratur i numret av Victor Estby och Lena Grönlund.
Samtal om värmländsk och dalsländsk litteratur med Marit Kapla och Victor Estby. Samtalsledare: Ann Ighe och Jonatan Habib Engqvist, redaktörer för Ord & Bild.
Jan Gradvall och Göran Greider i scensamtal med Victor Estby.

Torsdag, 25 juli Upperud 9:9, Upperud
Poesi och litterär konsert i Upperud
Välkommen på en poetisk promenad i parken runt Dalslands Konstmuseum i Upperud torsdagen den 25 juli med start kl 13.00 i sällskap med A.V. Hernandez, Channa Riedel och Lina Ekdahl. Eftermiddagen avslutas med litterär konsert med Emil Jensen på Upperud 9:9. Samarbete med Dalslands Konstmuseum och Upperud 9:9.
13.00-16.00 Poetisk vandring kring Dalslands konstmuseum med A.V Hernandez, Channa Riedel och Lina Ekdahl. Lunch finns att köpa separat från kl 11.30 på Upperud 9:9. Under eftermiddagen är baren öppen och fika finns att köpa på Upperud 9:9. Litterär konsert med Emil Jensen på Upperud 9:9.

Under fredagen den 26 och lördagen den 27 juli har vi program på tre scener på festivalområdet vid Åmåls gästhamn parallellt – i Gamla kyrkan, på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi samt på Åmåls hembygdsmuseum

Fredag, 26 juli Gamla Kyrkan, Dalslands Skafferi, Åmåls Hembygdsmuseum, Åmål
Under fredagen den 26 och lördagen den 27 juli har vi program på tre scener på festivalområdet vid Åmåls gästhamn parallellt – i Gamla kyrkan, på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi samt på Åmåls hembygdsmuseum
Gamla kyrkan i Åmål
10.00 Victor Estby inleder.
Utdelning av Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Victor Estby intervjuar vinnaren Fatma Harb, som läser vinnartexten. Utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Pristagaren Andreas Dagström samtalar med Victor Estby och berättar om sina historiska bokprojekt om Åmål och hur det är att motta priset.
Björn Skoog och Heli Kittilä inleder och presenterar fredagens och lördagens programpunkter och tar över dagarnas program i Gamla kyrkan.
11.00 Lena Andersson samtalar med Yukiko Duke om sin novellsamling ”Studie i mänskligt beteende”.
12.00 Peter Kadhammar samtalar med Björn Skoog om sin roman ”Maos hibiskus”.
14.00 Sami Said samtalar med Yukiko Duke om sin roman ”Satansviskningar”.
15.00 Philip Teir och Bitte Westerlund samtalar om sin bok ”J&B. Scener ur ett skenäktenskap. Änkan på jakt efter sanningen om Jörn Donner”.
16.00 Lasse Berg samtalar med Marcus Haraldsson om sin bok ”Tillsammans: Människan som människans räddning”.
Skafferiscenen
Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors i Åmål
11.00 Maria Zihammou samtalar med Victor Estby om sin senaste kokbok, ”Vardagsvego. Laga gott vegetariskt till hela familjen”.
12.00 Alena Schröder (DE) i scensamtal med Svante Weyler (samtal och läsningar sker på tyska och svenska) om sina romaner ”Junge Frau, am Fenster stehend, Abendlicht, blaues Kleid” och ”Bei euch ist es immer so unheimlich still”, ännu inte översatta till svenska i sin helhet.
14.00 Att berätta världshistoria i serie- och bokform. Peter Bergting, Malin Biller och Henrik Berggren i samtal med Miku Maria Gustavsson om att ta sig an stora historiska händelser i serie- och bokform. Bergting och Biller kombinerar text och bild till serier, där historierna kommer från verkligheten, men ibland gestaltas fiktivt. Berggren som journalist och författare utgår från personliga historier och fakta. Hur berätta en historia man inte upplevt själv, men som påverkat en hel värld?
15.00 Lars Burman om sin nya bok ”Samlade dikter av Johan Risell” och upptäcktsfyndet av den på 1700-talet uppburna poeten från Edsleskog.
16.00 Deckardebutanten Sten Tolgfors i scensamtal med Yukiko Duke om sin och Marie Carlssons ”Statsrådet och glöden”.
Dalslandsscenen
Åmåls hembygdsmuseum i Åmål
14.00-15.30 Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker. Konferencier: Olivia Bergdahl.

Lördag, 27 juli Gamla Kyrkan, Dalslands Skafferi, Åmåls Hembygdsmuseum, Åmål
11.00 Henrik Berggren om tredje och avslutande delen i bokserien ”Landet utanför – Sverige och kriget”.
12.00 Den fängslande lösningen. När straff blivit svaret och Sveriges, kommuners och landsändars hopp är ett fängelse. Ett samtal mellan Susanna Alakoski, Annica Carlsson Bergdahl och Jacques Mwepu. Samtalsledare: Victor Estby
14.00 Susanna Alakoski i scensamtal med Yukiko Duke om ”Dotterdottern”, tredje delen i sin romansvit, om fyra generationer kvinnor under 1900-talet.
15.00 Ingvild H. Rishøi (NO) samtalar med Kerstin Aronsson om sin novellsamling ”Historien om Fru Berg”.
16.00 Lars Lerin i scensamtal med Yukiko Duke om sin bok ”Lofoten”.
Skafferiscenen
Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors i Åmål
11.00 Dalslands poesipris delas ut till Athena Farrokhzad, scensamtal med Victor Estby.
12.00 Festivalnätverket Bokdagar i Dalsland-Göteborgs Litteraturfestival-Trollhättans Poesifestival om Dalsland, Göteborg och Trollhättan genom tre nya, specialskapade verk, Malin Eriksson Sjögärd, Olivia Bergdahl, Jerker Sagfors och Johan Lindblom. Samtalsledare: Martin Engberg
14.00 Annica Carlsson Bergdahl läser ur ”Jag är en människa, kvinnor i fängelse” och samtalar med Victor Estby
15.00 Gintaras Grajauskas (LIT) och Jurgita Jasponyté (LIT), läser ur sina verk och samtalar med Justina Rosengren. Mikael Nydahl läser svenska översättningar av poeternas verk. Liana Ruokyté-Jonsson, Litauens kulturattaché i Sverige, inleder.
16.00 Ann Nehlin och Susanna Alakoski samtalar om sina böcker ”Ett hav emellan: de finska krigens barn berättar” och ”De finska krigsbarnen: Ett nordiskt familjedrama”.
Dalslandsscenen
Åmåls hembygdsmuseum i Åmål
14.00-15.30 Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker. Konferencier: Olivia Bergdahl.

Bokdagar i Dalsland i samarbete med Dalslands Litteraturförening, Kulturrådet, Åmåls kommun, Västra Götalands Regionen, Dalslands Sparbank, Svenska Akademien, Bengtsfors kommun, Europa Direkt, Försvarsutbildarna Åmål, Kulturrepubliken Dalsland, FÅC – För Åmål i centrum och Studieförbundet Vuxenskolan

https://www.bokdagaridalsland.se/event/bokdagar-i-dalsland-2024/

Startdatum:

2024-07-24

Tid:

10:00 - 19:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

99087

Plats:

Gamla Kyrkan - Åmål Hamngatan 66231 Åmål

300 SEK

Anmälan

Se informationstext.

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst