Kulturarvsdagen 2024: Kulturens vägar knutpunker och mötesplatser

Information

Besök i Djupedalen under Kulturarvsdagen

Lär känna din hembygd. Följ med till Djupedalen strax söder om Jonsbolet. Här fanns för mindre än hundra år sedan ett litet jordbruk. Området genomkorsas av flera hålvägar och här finns en midsommarkälla där man offrade under sommarsolståndet.

Riksantikvarieämbetets årligen återkommande Kulturarvsdagar har i år temat Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser. Daretorpsbygdens Intresseförening inbjuder till en vandring i Djupedalen med anledning av detta. När den lilla gården Djupedalen anlades och de små åkrarna bröts upp är det idag ingen som vet.

Karl August Lundgren var gårdens siste ägare och boende. Han flyttade därifrån 1929 men markerna hävdades ytterligare något eller några årtionden. I närheten av gården finns den Midsommarkälla dit man gick för att offra under midsommarnatten.

Idag ligger Djupedalen ”mitt inne i hôle skogen” men en gång färdades folk förbi här på hålvägar i olika riktningar. Det finns även obekräftade berättelser om att här funnits en krog för vägfarare.

Guide och berättare under lördagsförmiddagens vandring är Roger Andersson som samlat på sig massor av historier ur den lokala berättartradition och byggt på denna kunskapskälla med resultaten av många års amatörforskning om hembygden.

Lördagen den 7 september

Samling klockan 08.45 på Parhusets parkering i Gälleberg för samåkning.

Ta med egen fika.

Arrangemanget är gratis. Ingen anmälan krävs.

Arrangeras av Daretorpsbygdens Intresseförening i samarbeten med SV Skaraborg och Riksantikvarieämbetet

Startdatum:

2024-09-07

Tid:

08:45 - 13:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lör

Arrangemangsnr:

230200

Plats:

Parhuset Gälleberg Daretorp 52291 Tidaholm

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Skaraborg