Indoeuropeernas inmarsch - Från tidiga antika kulturer till vår bronsålder

Information

Det ömsesidiga sambandet mellan språk, kultur och religion i nästan hela Europa har länge varit känt. Av språkliga skäl har även Iran och Indien ständigt varit aktuellt som stamfränder. Sambandet österut upptäcktes redan så tidigt som 1700-talets slut. Genom den nya forskningen kring dna har det nu kunnat fastställas att ett särskilt starkt tillskott av invandrare kommit till hela Europa under senare delen av stenåldern (före och efter 2000 f.Kr.). Inte minst tydligt är detta tillskott i Norden. Det har sitt ursprung i de ryska och ukrainska stäpperna. I huvudsak består det av boskapsskötande herdar med hästar och vagnar. Deras kulturer har redan långt tidigare identifierats av arkeologin. Men nu blir det säkert att det verkligen är dessa invandrare som fört in de indoeuropeiska språken i sina äldsta former i Europa. Därmed har även de andra viktiga elementen i kulturen införts, likaså i sin äldsta form, som religion, myter och poetiska motiv. Från veda-skrifterna i Indien, som reciterats sedan 1.500 f.Kr. är strukturen på gudavärlden densamma i Grekland och Rom 7-800 f.Kr. och märkligt nog ända till våra nordiska nordiska gudar. Med tanke på att det rör sig om en tidsperiod på över 3000 år verkar det nästan otroligt! Från den tidiga antiken plockar vi inte bara Grekland och Rom utan även hettiterna, de s.k. sjöfolken och i viss mån det tidiga Persien.

Dessa paralleller och deras avsevärda problem belyses i kursen språkligt och religionshistoriskt. Som en test fungerar våra hällristningar från bronsåldern. Det är ett djärvt svep som gjort för livaktig diskussion.

Kursen börjar torsdagen 20 februari 2025 i Vuxenskolans lokal vid torget i Götene och omfattar i detta skede åtta tillfällen på samma veckodag in i början av april. Vi avslutar med en mindre exkursion.

Några egentliga förkunskaper behövs inte, men en lämplig dos av kunskap om våra hednagudar och deras äventyr gör saken lättare.

Kursledare är prof. em. Christer Westerdahl som aktivt deltagit i denna forskning, senast med boken Hällar (2024).

Kursens ämnen kan komma att behandlas vidare i en senare kurs i höst.

Startdatum:

2025-02-20

Tid:

18:00 - 20:30

Antal tillfällen:

8

Veckodag:

Tors

Arrangemangsnr:

50818

Plats:

SV Götene, Torget 6, 53330 Götene

1 295 SEK

Har du några frågor?

Kontakta SV Skaraborg