Homeros och det trojanska krigets orsaker – del 1 av föreläsningsserien TROJA - myt och verklighet
Information
Homeros och det trojanska krigets orsaker – del 1TROJA – myt och verklighet
Vem var Homeros som skrev berättelsen om det 10 åriga trojanska kriget? Fanns han? Vad hände under en av mytogins mest berömda bröllopsfest? Var oenighetens gyllene frukt ett äpple? Blev den vackra prinsessan Leda förförd av en svan och la ägg? Drev Helenas skönhet männen i fördärvet eller var det enbart deras girighet och ärelystnad som var den primära orsaken? Vad finns det kvar av Helena och sin utvalde Menelaos’ stad Sparta? Vilka maträtter serverades på alla festligheter och till vardags?
Iliaden som skildrar det trojanska kriget är ett hejdundrande hjälteepos – det äldsta bevarade litterära verket i Europa.
Det 2700 år gamla diktverket skildrar en 500 år äldre bronsålders värld.
Hjältemod är visserligen huvudtemat, men gudar och gudinnor, hjältar, kungar och vanligt folk blandas i en magisk värld.
Scener ur det trojanska kriget var vanliga motiv i grekiskt vasmåleri, romerska relief dekorationer, antika och alla tiders skulpturer och vägg fresker – ja, eposet är fortfarande stoft för filmer och konst framställningar.
Berättelserna har blivit en del av grekernas gemensamma historia och identitet men också en viktig del av vårt kulturarv och allmänbildning.
Akilleshäl, odyssé, sköna Helena, den skadliga programvaran trojansk häst, stridsäpple, Kassandra syndromet, Elektrakomplexet, – många uttryck kommer från Homeros diktverk.
Låt oss inleda en riktig spännande och bildande upptäcktsfärd bland de grekiska gudarna och hjältarna och komplettera verket där uppgifter saknas!
Vi får utforska med utgångspunkt i myten relevant arkeologiskt material och forskning.
Hur såg Troja, Mykene, Pylos och Sparta ut på Homeros tid? Finns hjältarnas palats och gravar kvar? Förärades den sköna Helena med ett eget tempel? Och hur relevant är denna 2700 år gamla berättelse idag?
Den viktiga röda tråden är den mytologiska berättelsen och hur den används i skapandet av individuell och kollektiv identitet.
Detta är en föreläsningsserie i 4 delar som försöker förklara och belysa grekisk mytologi med hjälp av arkeologisk forskning, nya och gamla fynd samt historisk dokumentation.
Berättelsen ur sagornas förtrollande värld är dock den röda tråden som binder ihop mytologi och vetenskap.
Föreläsningarna är självständiga, man kan delta i ett urval, men givetvis ges den mest kompletta bilden om man kan följa hela serien.
Homeros och det trojanska krigets orsaker – del 1
Föreläsare: Daniela Rosvall, klassisk arkeolog och forskare, konstkännare och skribent!
Startdatum:
2025-05-07
Tid:
19:00 - 20:45
Antal tillfällen:
1
Veckodag:
Ons
Lediga platser:
Arrangemangsnr:
55981
Plats:
SV Alingsås, Torggatan 6, 44130 Alingsås
250 SEK