Föreläsningscafé Svenska Drottningar och Konungar med Afternoon Tea

Information

Välkommen till vårt Föreläsningscafè med tema Svenska Drottningar och konungar.

Föreläsnings caféet är vid 3 tillfällen 23/9, 30/9 och 7/10 kl. 13-15.15


Upplägg:
Träff nr 1 så ser vi tillsammans en digital föreläsning om Drottning Margareta, den sagolika historien om den lilla flickan som föddes rätt in i det storpolitiska spelet, blev drottning och bildade Kalmarunionen. Föreläsningen handlar också om den tid Margareta levde i, förhållandet mellan danskar och svenskar under medeltiden och om hur det kom sig att de nordiska stormännen samlades just i Kalmar för att skriva under unionstraktaten.

Vi avslutar med samtal och kaffe/kaka.

Träff nr 2 så ser vi tillsammans en digital föreläsning från Kalmar Läns Museum som handlar om Kalmarunionen.
2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa tog det svenska rikets kungatron i besittning. Under de kommande årtiondena fick han kämpa mot en lång rad inre och yttre fiender. Han besegrade dem alla och framstår i ett efterhandsperspektiv som framgångsrik – det är som bekant segraren som skriver historien!
Fast i den här föreläsningsserien sätter vi Gustav Vasas motståndare i fokus och koncentrerar oss på förlorarnas historia. Här återfinns de alla – från Kristian II till katolska kyrkan och upprorsledaren Nils Dacke.
Så ställdes spelpjäserna ut på maktens schackbräda.

Vi avslutar med samtal och kaffe/kaka.

Träff nr 3 så ser vi tillsammans Maktkamp så in i Norden, en digital föreläsning från Kalmar Läns Museum där åter igen Gustav Vasas kamp fortsätter mot fiender, både yttre och inre

Vi avslutar med samtal och summering, sedan dukar vi upp Afternnoon Tea med scones, ostar, marmelad, muffins, kaffe och te

Kamratcirkel:
En kamratcirkel bygger på gruppens gemensamma lärande, det finns alltså ingen arvoderad lärande ledare. En kamratcirkel är kostnadsfri att vara med i men man tar med sitt egna arbetsmaterial. En i gruppen behöver utses till cirkelledare för att registrera närvaro vid träffarna men har inget lärande ansvar för det. För den som blir cirkelledare erbjuds utbildning och gemenskap vid våra årliga cirkelledarträffar som tack för hjälpen. Ett fint och viktigt uppdrag för den som känner sig manad.

Lokal:
Föreläsningarna hålls på Studieförbundet Vuxenskolan, Kolonivägen 5, Västervik

Bra att veta:
Din anmälan är bindande och vi ser gärna att du anger din mailadress för vidare kontakt. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart, där finns all praktisk information. Vi kontaktar dig om något ändras. Vi reserverar oss för att ställa in cirklar med för få anmälda deltagare.

Varmt välkommen!
Verksamhetsutvecklare Marina Karlsson 070-455 25 15, marina.karlsson@sv.se

sökord: KC24

Startdatum:

2024-09-23

Tid:

13:00 - 15:15

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Mån

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

51808

Plats:

SV Västervik Kolonivägen 5 59361 Västervik

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Kalmar län