Föreläsningscafé Slott & Herresäten med Afternoon Tea

Information

Välkommen till vårt Föreläsningscafè med tema Slott & Herresäten i Kalmar Län!

Föreläsnings caféet är vid 3 tillfällen 25/9, 2/10 och 9/10 kl. 13-15.15


Upplägg:
Träff nr 1 så ser vi tillsammans Slott & Herresäten del 1, en digital föreläsning från Kalmar Läns Museum.
Det är inte många län som kan uppvisa bevarade miljöer ända från renässansen till sekelskiftet 1900. Följ med på en personlig resa där målet är nedslag i stilhistorien. Har vi någon herrgård från rokokon? Finns det bevarade barockherrgårdar? Richard har jobbat med flera spännande platser i länet och han visar bilder och berättar om byggnaderna, samt om möten med intresserade ägare och hantverkare.
Vi avslutar med samtal och kaffe/kaka.

Träff nr 2 så ser vi tillsammans Slott & Herresäten del 2, en digital föreläsning från Kalmar Läns Museum.
En av Sveriges märkligaste herrgårdsbyggnader ligger norr om Kalmar och den heter Stävlö. Mannen som ritade och lät bygga Stävlö var Carl Otto Posse. Vem var han? Ett av hans barnbarn var Ellen Key, hon sa att man i släkten kallade honom för ”den bygg-glade”. Det här föredraget tänkte jag ägna åt Posse och hans familj.
Vilka övriga herrgårdar lät han bygga? Var kom pengarna ifrån? Vad hände efter hans död och hur ser vi på hans byggnader i dag?
Vi avslutar med samtal och kaffe/kaka.

Träff nr 3 så ser vi tillsammans Slott & Herresäten del 3, en digital föreläsning från Kalmar Läns Museum
”Precis som i de föregående två föreläsningarna handlar det om herrgårdsbebyggelse i vid bemärkelse men också om personer och föremål som kan förklara och fördjupa förståelsen av denna typ av miljö. Under sommaren funderar föredragshållaren på några olika koncept och letar material och inte minst illustrationer
Vi avslutar med samtal och summering, sedan dukar vi upp Afternnoon Tea med scones, ostar, marmelad, muffins, kaffe och te

Kamratcirkel:
En kamratcirkel bygger på gruppens gemensamma lärande, det finns alltså ingen arvoderad lärande ledare. En kamratcirkel är kostnadsfri att vara med i men man tar med sitt egna arbetsmaterial. En i gruppen behöver utses till cirkelledare för att registrera närvaro vid träffarna men har inget lärande ansvar för det. För den som blir cirkelledare erbjuds utbildning och gemenskap vid våra årliga cirkelledarträffar som tack för hjälpen. Ett fint och viktigt uppdrag för den som känner sig manad.

Lokal:
Föreläsningarna hålls på Studieförbundet Vuxenskolan, Kolonivägen 5, Västervik

Bra att veta:
Din anmälan är bindande och vi ser gärna att du anger din mailadress för vidare kontakt. Du får en kallelse till kursen ca en vecka före kursstart, där finns all praktisk information. Vi kontaktar dig om något ändras. Vi reserverar oss för att ställa in cirklar med för få anmälda deltagare.

Varmt välkommen!
Verksamhetsutvecklare Marina Karlsson 070-455 25 15, marina.karlsson@sv.se

sökord: KC24

Startdatum:

2024-09-25

Tid:

13:00 - 15:15

Antal tillfällen:

3

Veckodag:

Ons

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

51804

Plats:

SV Västervik Kolonivägen 5 59361 Västervik

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Kalmar län