Det indoeuropeiska arvet

Information
I våras arrangerades en kurs som delvis hade samma bakgrund med resonemang om de indoeuropeiska språken och folkens inmarsch i Europa från övergången mellan stenålder och bronsålder i Norden. Denna kurs är en uppföljning men man behöver inte ha gått den förra för att hänga med.Men nu är fokus på antika kulturer längre fram i tid och dessutom på vilka element i samhälle och religion från denna inmarsch som kvarlevt in i senare tider.
Några exempel från antiken är Induskulturen i Indien, Urarturiket, delvis i nuvarande Armenien, etrusker i Italien, kelter i Västeuropa, Iran eller Persien (även Östiran, inklusive Afghanistan), senare östliga nomadfolk som skyter och sarmater med iranska språk. Bland det sentida arv som lämnats åt oss finns kulturhistorien kring Hästen, ett nomadiskt arv, ända fram till ”Staffan var en stalledräng” och Vargen (och hunden) som samhällssymbol, troligen även om världsträdet Yggdrasill i nordisk mytologi om det hinns med(!).
Kursen avslutas med en sammanfattning från och med bronsålder till i stort sett vår egen tid, med antydningar om arvet i folklore och barnramsor.
Kursen börjar torsdagen 2 oktober 2025 i Vuxenskolans lokal vid torget i Götene och omfattar åtta tillfällen.
Kursledare är prof. em. Christer Westerdahl som berört många av dessa frågor både i undervisning och i egna böcker och artiklar.
Startdatum:
2025-10-02
Tid:
18:00 - 20:30
Antal tillfällen:
8
Veckodag:
Tors
Arrangemangsnr:
52077
Plats:
SV Götene, Torget 6, 53330 Götene
1 295 SEK