Hantverksfestival: Föreläsning om levande kulturarv om folkkonst och handens kunskap

Information

Hantverk och kunskapen om olika hantverkstekniker tillhör vårt immateriella kulturarv. Vårt materiella kulturarv med föremål som tillverkas hantverksmässigt kan vi se på museer, hembygdsgårdar och andra platser. För själva hantverket - det immateriella kulturarvet - behövs någon som kan berätta och visa hur man gör.


Elena Esmail föreläser om sitt arbete med mönstertryck.Hur såväl Hälsinglands mönsterskatt som kulturarvet från Ukraina ger inspiration till hennes mönster. Elena har utvecklat en teknik med tryck på olika material, framför allt textil men också material som linoleum och näver. Mönstren kan utvecklas i det oändliga och ges olika uttryck.


Niklas Karlsson föreläser om snickeri, om handens kunskap. Hur han med yxa eller kniv kan forma ett föremål av trä. Det handlar om form och funktion och hållbarhet. Dessutom om utsmyckning för att göra det vackert eller unikt.


Om föreläsarna:

Elena Semenova Esmail är född och utbildad till industridesigner i Ukraina. Hon kom till Sverige 1991, bott 5 år i Umeå och är numera bosatt i Hudiksvall. Elena har i 15 år arbetat som illustratör och grafisk formgivare för att sedan vända om – återuppta vävningen vid Forsa folkhögskola och även lära sig screentryck.

Elena blev fast i textiltryck – det roligaste hon vet. Trycker på tyger, dukar, mattor, kork och linoleum – utforskar och utvecklar olika tekniker, material och skapar egna mönster.


Niklas Karlsson är yrkesverksam slöjdare med handverktyg som specialitet. Han har drivit sitt företag ahardslojdlife sedan 2008 och kombinerar slöjdandet med byggnadsvård. Arbetet med gamla timmerhus har gjort att han fått en förkärlek för återanvänt, gammalt virke och grova handarbetade ytor.

Han har varit med på slöjdarutbyten till Slovakien och Belarus. Hållit kurser i Norge, Finland och USA samt på de internationella slöjdsymposierna ”Täljfest” som hålla på Sätergläntan i Dalarna. Under den första Tällfest blev han inspirerad av den engelska skedtäljaren Barn the spoon och har sedan dess täljt tusentals skedar och köks-set för de som vill plastsanera sina kök.

2017 skrev han boken ”The Art Of Whittling” för ett engelskt förlag. Boken finns numera också på svenska.

Han har medverkat i Flera böcker, bla ”Med nya ögon – svensk arkitektur och design visar vägen till framtiden” av Annika Kvint.

Inom byggnadsvården har Niklas precis avslutat ett arbete där han arbetat åt Gamla Trähus, Färila med att hugga spåntak till två klockstaplar i Hälsingland.


Bra att veta

Föreläsningen äger rum på Fågelsjö bygdegård.

Denna kurs är en del av den nya satsningen Hantverksfestival i Fågelsjö och genomförs av Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Gästrike Hälsinge Hemslöjdsförbund och Fågelsjö Hembygdsförening

Med stöd från Region Gävleborg och Ljusdals Kommun


Mat och boende i Fågelsjö

Det finns möjlighet att hyra plats för sin husvagn/husbil i Fågelsjö

Det finns även möjlighet att boka sovplats på vandrarhemmet eller i stuga, detta bokas och betalas separat på telefon: 0657-300 30 eller via mail: info@fagelsjo.nu ange att du är deltagare i Hantverksfestivalen då det är billigare.

Priser boende: vandrarhem 200kr/pers och natt, stuga 150kr/pers och natt.

Startdatum:

2024-07-18

Tid:

18:00 - 20:30

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Tors

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

92550

Plats:

Fågelsjö gammelgård Fågelsjö Gryssjövägen 1 82050 Los

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Gävleborg