Hantverksfestival: Broderivänliga mönstertryck

Information

Det är något alldeles speciellt med textiltryck. Tänk att få skapa egna mönster och trycka dem sedan på tyger, inredningstextilier och trasmattor. Med stämplar du kan rita och tillverka själv av material och med verktyg de flesta av oss har hemma. Geometriskt, blommigt, föreställande eller abstrakt, och sedan komplettera eller förändra uttrycken med nål och tråd - möjligheterna är närmast oändliga.


I den här kursen utforskar vi samspelet mellan broderi och mönstertryck och undersöker vad stygn kan tillföra våra tryckta mönster. Inspirerade av målningar och textilier som finns på gården skapar vi egna enklare texturer och kompositioner till mindre väskor eller bilder, tillverkar stämplar, trycker på tyg och under andra dagen broderar.


Tillsammans kommer vi att utforska mönsterskatten på den fantastiska Fågelsjö Gammelgård, Orsa Finnmark och leta efter inspirationskällor som vi sedan omvandlar till egna mönsterkompositioner, trycker på textilierna för att sedan brodera.

Vare sig du är nybörjare eller redan provat på att trycka så hoppas vi att du får lära dig något nytt och få mycket inspiration från både kursen och allas erfarenheter.


Innehåll

Inspirationsdelen - Elena kommer att visa vad hon åstadkommit med stämpeltryck och dess olika uttryck.

Sedan bygger vi egna mönster, tillverkar egna stämplar och trycker på tyg.

Under dag två broderar vi på de tryckta tygerna.

Provar olika stygn, garner och färger för att få fram olika effekter.


Detta kommer du att lära dig:

Enklare sätt att konstruera broderivänliga mönster för stämpeltryck

Grundtekniken för tillverkning av enklare stämplar

Att blanda ihop egna kulörer - tillvägagångssätt

Att trycka på (tvättade) textilier i bomull och lin - nytt och vintage

Att fixera tryck, tvättråd

Enkla stygn som är användbara på ett redan mönstrat tyg för att utveckla ett mönster.


Material

Tag med: TVÄTTADE ljusa tygbitar i bomull och lin, papperssax, rutat block, blyertspenna/stiftpenna, suddgummi.

Ett gammalt lakan/påslakan att provtrycka på och skydda bordet med.

Oömma kläder.

broderigarner i olika material och färger

spetsig broderinål

sybåge

sax

Viss materialkostnad kan tillkomma


Anmäl dig senast 5 juli


Om ledarna

Elena Semenova Esmail är född och utbildad till industridesigner i Ukraina. Hon kom till Sverige 1991, bott 5 år i Umeå och är numera bosatt i Hudiksvall. Elena har i 15 år arbetat som illustratör och grafisk formgivare för att sedan vända om – återuppta vävningen vid Forsa folkhögskola och även lära sig screentryck.

Elena blev fast i textiltryck – det roligaste hon vet. Trycker på tyger, dukar, mattor, kork och linoleum – utforskar och utvecklar olika tekniker, material och skapar egna mönster.


Annika Dahlman har sina rötter i Dalarna och hennes familj har fritidshus i Fågelsjö. Fritt broderi, textiltryck, skinnsömnad och återbruk ligger henne varmt om hjärtat och hon hämtar ofta sin inspiration i den gamla folkkonsten. Annika ser sig själv som ”slöjdare” och har arbetat med kursverksamhet och som slöjdlärare i snart 20 år. Numera jobbar Annika som lärare i broderi på Västerbergs folkhögskola.



Bra att veta

Denna kurs är en del av den nya satsningen Hantverksfestival i Fågelsjö och genomförs av Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg, Gästrike Hälsinge Hemslöjdsförbund och Fågelsjö Hembygdsförening

Med stöd från Region Gävleborg, Gunvor Göranssons Stiftelse samt Ljusdals Kommun


Mat och boende i Fågelsjö

Om du vill boka matpaket för kursdagarna ange detta i din anmälan samt eventuella matpreferenser, 460kr/person detta inkluderar 2 lunch, en middag och en frukost. Eftermiddagsfika ingår i kurspriset.


Det finns möjlighet att hyra plats för sin husvagn/husbil i Fågelsjö 

Det finns även möjlighet att boka sovplats på vandrarhemmet eller i stuga, detta bokas och betalas separat på telefon: 0657-300 30 eller via mail: info@fagelsjo.nu ange att du är deltagare i Hantverksfestivalen då det är billigare.

Priser boende: vandrarhem 200kr/pers och natt, stuga 150kr/pers och natt.

Startdatum:

2024-07-18

Tid:

10:00 - 17:00

Antal tillfällen:

2

Veckodag:

Tors Fre

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

92390

Plats:

Fågelsjö gammelgård Fågelsjö Gryssjövägen 1 82050 Los

1 500 SEK

Fullbokat! Anmäl dig till en reservplats

Det är tyvärr fullbokat just nu men du kan anmäla dig som reserv och får då ett meddelande från SV om det blir en plats ledig

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Gävleborg