HALMBIENNAL - Workshops, utställningar, aktiviteter, roliga saker för barnen och mat.

Information

HALMBIENNAL
Halmens hus, Majberget, Bengtsfors

Ta på dig din halmhatt och delta i den här endagsfestivalen med fokus på halm, kreativitet och möten.

Halmbiennalen är en stor avslutning av projektet "Odla din hatt". Ett projekt där 600 deltagare i hela landet men även Norge, Danmark, Tyskland och Japan deltar.

En heldagsfestival med halmen i fokus. Workshps, barnaktiviteter, öppna stugor på området, föreställningen "Svedjeråg" med Amanda Björerås, Rebecka Proba och Caroline Malmberg, halmbalsbygge, hattakuten där du kan få hjälp mom du kört fast i hattillverkningen. Demo av halmbockstillverkning och annan halmslöjd.

Mat kommer finnas på området. Dels har KAffestugan öppet men även någon typ av servering i Röda LAdan kommer att finns.

Gratis Inträde!

Den 7 september 2024 på Majberget i Bengtsfors

Utöver detta öppnar utställningen "Att gripa ett halmstrå" på Halmens Hus och Gammelgårdens ordinarie utställningar att beskåda, och troligen en hel del annat. Servering finns på plats!

I det praktiska allmogelivet har hattflätningen haft en central roll i Ärtemark, Dalsland. Kunskapen att fläta hattar har för en del varit skillnaden mellan liv och död. Under 1800-talets slut samt 1900-talets början blomstrade en halmhattsindusti i Ärtemark.

Traditionen att fläta hattar finns bevarad men i dagsläget är kulturarvsbärarna få och för att föra vidare kunskapen finns behovet av en träffpunkt för att få fler intresserade av halmhattsflätning samt innovativa fusioner med halm som bas för halmslöjdens framtid och utveckling.

Halmbiennalen är en festival och folkfest där besökarna ges möjlighet att ta del av halmens möjligheter och omöjligheter. En dag fylld av konsthantverk, byggnadsvård, workshops, utställningar, scenframträdanden och mat.

Varmt välkomna!

Vi ses bland hattar och flätor!

Ett samarbete mellan Halmens Hus, Hemslöjdskonsulenterna VGR, Studieförbundet Vuxenskolan, Bengtsfors Kommun, Bengtsforstraktens Hembygdsförening, och Finnskogscentrum i Torsby.

Startdatum:

2024-09-07

Tid:

12:00 - 16:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lör

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

99373

Plats:

Halmens Hus, Majberget Halmens Hus, Majberget 66631 Bengtsfors

Kostnadsfri

Anmälan

Se informationstext.

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst