Halmbiennal - Utställning "Att gripa ett halmstrå"

Information

Utställning - Att gripa ett halmstrå
Märta-Stina från Byrdämman, Lotta från Björkenäset, Kajsa från Strand, Jensina från Fillingen och Maja-Lena från Myren hade något värdefullt gemensamt. De arbetade med halm.

Att vara halmslöjdare innebar en möjlighet till försörjning eller åtminstone en delinkomst i många fattiga dalslandshem under 1800-talets senare del och långt in på 1900-talet. Prins Vilhelm som vid ett par tillfällen besökte Maja-Lena från Myren beskriver hennes arbete i boken Svenskt land;

”Fingrarna flyger som lärkvingar, ögat hinner nätt och jämnt följa de blixtsnabba rörelserna. På bänken ligger en knippa halm ur vilken hon med jämna mellanrum drar några strån och länge dröjer det inte förrän de förvandlas till en fläta som ringlar sig långt ut på golvet. När den växt tillräckligt trär hon en tråd på nålen och syr en stund med inbiten frenesi och presenterar därefter en färdig och fullt användbar Ärtemarkshatt. Konstigare än så var det inte, säger hon på sitt öppenhjärtiga sätt. Nej, kanske inte för henne men för varje annan som försökt sig på stycket.”

Av kvinnohand.

Att halmslöjdskunnandet än idag sitter djupt i den dalsländska själen beror i hög grad på kvinnor som dessa. Kreativt tänkande i tider av fattigdom och arbetslöshet har lett till att halmslöjdstraditionen nu är en pigg 150-åring. Även i vår tid betyder halmslöjden mycket för många som bor på Dal. Ett kulturarv att bevara, utveckla och hedra.

Dagens Märta, Lisa och Jensina fortsätter att slöjda med halm och arbeta kreativt och nytänkande i en värld där den slöjdande handens koppling till hjärna och hjärta har stor betydelse. Med halm som utgångspunkt visar utställningen Att gripa ett halmstrå såväl klassiskt hantverk som innovativa föremål där tradition, inspiration och nytänkande möts.

Konstnärer representerade i utställningen Att gripa ett halmstrå
Christina Axelsson
Kerstin Axell
Majken Bertilsson
Eva Bryntesson
May Flognman
Ann-Christine Gustavsson
Carin Harnell
Gullvi Heed
Anna-Lena Ingemansson
Doris Karlsson
Ylva Kongbäck
Anders Lindberg
Christina Lundin
Ann-Marie Nilsson
Pia Sunneräng
Barbro Svensson
Jan-Olov Ternstedt

Startdatum:

2024-09-07

Tid:

12:00 - 16:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Lör

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

99374

Plats:

Halmens Hus, Majberget Halmens Hus, Majberget 66631 Bengtsfors

Kostnadsfri

Anmälan

Se informationstext.

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst