Avancera korgflätning i skalad pil

Information

Fortsättningskurs för dig som kan fläta korgar i pil sedan tidigare och vill ta dig an mer avancerade korgtekniker. Under tre dagar arbetar vi med skalad vit pil och tillverkar lite mer komplicerade korgar som fiskekorg, flätad väska eller picknickkorg.

Det här är en kurs där du som deltar behöver ha viss erfarenhet. Du bör ha flätat ett par korgar tidigare och klara av att fläta en enkel pilkorg på egen hand. Under den här kursen arbetar ni i skalad pil och tillverkar en korg på ram och eventuellt med lock efter eget formval. Exempelvis en picknickkorg, väska eller fiskekorg.

Skalad pil
Pilkorgar i skalad pil är den mest hållbara typen av pilkorgar. Att arbeta med skalad pil skiljer sig mot att fläta korgar i pil med bark eftersom pilen bara ska läggas i blöt i ½-2 timmar beroende på pilens tjocklek. Det är enklare att arbeta själv med skalad pil även om man har ont om utrymme eftersom man bara blöter upp det man behöver efterhand som man behöver mer pil. Det går dessutom att lämna en ofärdig korg i skalad pil för att göra klar den senare.

Och för de som tycker att det är roligt med färger: Det går att färga skalad pil med växtfärg. På denna kurs arbetar vi dock enbart i vit skalad pil.

Form
Korgarna vi ska arbeta med på denna kurs är mer komplicerade och tar därför längre tid. Du kan välja att göra en fiskeväska med lock som faktiskt är en fyrkantig korg på den ena halvan och en rund korg på den andra halvan. Eller en annan typ av korgväska med lock eller en picknickkorg med skiljerum och/eller lock. Har du någon egen idé du vill förverkliga kan du höra av sig till Miriam på miriamgoransson2016@gmail.com senast tre veckor innan kursstart.

Kursen sker i samarbete med Slöjd och Byggnadsvård.

Kursledaren
Miriam Göransson är utbildad korgmakare och jobbar främst med pilkorgar, men också i rotting, halm, hasselspån, furuspån, pappersgarn, säv, gräs och allt man kan hitta i naturen därutöver.

I grunden är Miriam lärare men har tillverkat korgar sedan 2001 och tog sin examen som korgmakare i januari 2024. Utbildningen var genom Hantverkslärling i Leksand med pilmästarna Steen Madsen och Bent Vinkler i Danmark som handledare. Vid sidan om korgflätandet ligger Miriam bakom Facebooksidan Pilflätning i Sverige som har över 4 000 medlemmar. Hon är också vice ordförande i Riksförening för korg och korgslöjd.

Fika och lunch
Välkomstfika, kaffe/te och enklare lunch på lördag och söndag ingår i kursavgiften, fredag vänligen medtag egen lunch/matsäck. Lunchen är soppa med bröd som serveras uppe vid slottet. Anmäl önskemål om specialkost i förväg till Studieförbundet Vuxenskolan.

Ta med
En sekatör, en slöjdkniv, en tyngd på 3-5 kg och en stor handduk eller ett lakan behövs.
Ta med vad du har - slöa knivar och sekatörer som ändå är av bra kvalitet går att slipa och det pratar vi också om.

Att tänka på
Kursledaren har mycket att lära ut på kort tid så var noga med att komma i god tid innan kursen startar.

Parkering sker nere vid Källnääs (skyltat) och det tar en liten stund att gå mellan parkeringen och Slöjdlärarseminariet där kursen hålls. Betalning i automat eller via app. Pengarna går till att bevara byggnaderna på området.

Betalar du med presentkort?
I anmälningsformuläret välj "Betala med faktura istället för Klarna" och ange ditt presentkortsnummer under "Lämna ett meddelande", så ordnar vi detta! Du kan också betala en del av kursavgiften med presentkort (exempelvis om presentkortet inte räcker till hela kursavgiften). Vi drar då av det belopp som finns kvar på ditt presentkort och fakturerar dig resterande del av kursavgiften.

NÄR, VAR, HUR
Datum: 17-19 oktober 2025
Tid: Fredag-söndag 9-16:30
Kursledare: Miriam Göransson
Avgift: 3990kr, materialet ingår
Plats: Vinkelsalen och Ritsalen i Slöjdlärarseminariet, Nääs

Anmäl dig här till höger alternativt via mail: lerum@sv.se eller telefon: 0302-158 58

Mer info finner du här

Startdatum:

2025-10-17

Tid:

09:00 - 16:30

Antal tillfällen:

2

Veckodag:

Fre Lör Sön

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

55959

Plats:

Nääs Slöjdlärarseminariet, Otto Salomons Väg 16, 44892 Floda

3 990 SEK