Samtalsgrupp i existentiell hälsa för kvinnor - Livsmod, livsglädje & livsmening

Information

Existentiell hälsa är ett förhållningssätt att se på livet som beaktar både fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov. Det handlar om att uppleva att vi mår tillräckligt bra och att vi tillräckligt ofta upplever livsmod, livsglädje och livsmening, även när livet utmanar oss.
Världshälsoorganisationen (WHO) har identifierat åtta olika teman/livsaspekter med betydelse för människors existentiella hälsa:

· Harmoni och inre lugn
· Upplevelse av sammanhang
· Existentiell styrka och kraft
· Tillit som livskraft
· Meningen med livet
· Upplevelse av helhet
· Upplevelse av förundran
· Förhoppning

Forskare har uppmärksammat att om man samtalar om de här 8 livsaspekterna så ökar möjligheterna att ta vara på livet, att sätta ord på vad som händer i ens inre och bli medveten om vad man behöver för att må bra.

Vi samlas tillsammans kring dessa åtta teman under fem tillfällen och med hjälp av samtalskort ges du som deltagare, med stöd av mig som samtalsledare, utrymme att reflektera själv och tillsammans över dessa olika teman/livsaspekter. Vi kommer under kurstiden även att vistas utomhus i den vackra natur som finns på Nääs, då forskning visar att naturmiljöer bland annat lindrar stress och ökar människans välbefinnande. Att vistas i naturen bidrar också till att man får tid att tänka och komma närmare en dimension i sig själv, som ofta prioriteras bort i vardagens alla måsten.

Kursledare är Ingela Olsson, auktoriserad socionom som till vardags arbetar inom familjehemsvården.
Ingela har också en utbildning till Samtalsledare i existentiell hälsa genom Studieförbundet Vuxenskolan samt är certifierad skogsterapiguide genom SNFTI - Scandinavium Nature and Forest Therapy Institute.
Det kursmaterial och den metod vi använder under träffarna, är framtagen av Lena Bergquist som är metod och verksamhetsutvecklare i existentiell och psykisk hälsa på Studieförbundet Vuxenskolan i Västmanland tillsammans med Cecilia Melder, forskare inom existentiell folkhälsa.

Kursen startar den 27 augusti förutsatt att det är tillräckligt många anmälda:
Fem sammankomster: 27 augusti kl. 15.17.30, därefter 5, 12 & 26 september kl. 15-16.45, samt 3 oktober kl. 15-17.30.
Kursledare: Ingela Olsson
Kursavgift: 2150 kr inklusive fika





Startdatum:

2024-08-27

Tid:

15:00 - 17:30

Antal tillfällen:

5

Veckodag:

Tis Tors

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

55103

Plats:

Nääs Slöjdlärarseminariet Otto Salomons Väg 16 44892 Floda

2 150 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Göteborgsregionen Sydost