Dansa utan krav för vuxna Intresselista

Information

Dansa utan krav är en evidensbaserad metod och syftar till att stärka självförtroende och självkänsla, öka kroppskännedom och i förlängningen påverka den upplevda hälsan.

Detta är en intresselista. Det kostar inget att stå på intresselistan

Forskning visar att regelbunden kravlös dansträning kan förbättra psykisk hälsa. Utöver de uppenbara fysiologiska effekterna av regelbunden pulshöjande fysisk aktivitet, så är en av flera tänkbara bakomliggande mekanismer den närvaro som kravlös dans ger. Närvaron ger möjlighet till upplevd rörelseglädje och erbjuder ett fokus-skifte “från tankar till kropp” som kan kännas mentalt vilsam. Eftersom ältande ofta ingår i psykisk ohälsa, dvs. att ha fastnat i negativa tankebanor och oro, kan dansens fokus på rörelse av den egna kroppen till musik vara särskilt värdefull. Medveten närvaro men också stärkt kroppskännedom ökar välbefinnande. Känslan av social inkludering och tillhörighet i en trygg grupp är också en viktig del.

Innehåll
Fokus ligger på rörelseglädje och kravlöshet, inte prestation eller hur det ser ut. Varje tillfälle innehåller uppvärmning, samarbetsövningar, koreografi och avslappning. Vi influeras av olika dansstilar och testar eget skapande på ett enkelt och kravlöst sätt. Det är lustfyllda klasser där fokus ligger på närvaron i dig, snarare än på övningarna i sig. Varje gång avslutar vi med att reflektera tillsammans kring vår upplevelse.

Du lär dig verktyg för att ‘droppa ner’ från huvudet och bli mer närvarande i egen kropp. Vi utforskar hur vi kan använda dans, andning och rörelse för att släppa på spänningar, stress och oro och ge plats till nya härliga sensationer. Det är en kurs där vi genom dansen lär känna oss själva bättre och lär oss hur vi kan ta mer plats i egen kropp.

För vem?
För vuxna som kan uppleva stress, oro, ångest eller andra utmaningar såsom nedstämdhet, trötthet, höga krav på sig själva eller ensamhet. Oavsett om du är sjukskriven, arbetslös, dagledig eller helt enkelt söker ett kravlöst sammanhang för att utforska de positiva effekterna av dans, rörelse och gemenskap.

Kursupplägg
Kursstart vecka 36, 10 tillfällen med uppehåll under höstlov v. 44

Ledare
Veronica Bergan är utbildad danspedagog och yogalärare vid Stockholm Konstnärliga Högskola och Green Yoga India. Hon har även studerat dans i Argentina och vidareutbildat sig inom olika praktiker och metoder inom kravlös dans och rörelseterapi. Med över ett decenniums erfarenhet inom dans, mindfulness och yoga är Veronica en skicklig och engagerad lärare. Hennes stora styrka ligger i att skapa en trygg miljö där du känner dig fri samtidigt som du utmanas utanför din komfortzon. Veronica har en outtröttlig fascination för dansens helande kraft och älskar att guida andra till att upptäcka sin egen inre dansare.

Sedan 2018 har hon varit djupt engagerad i Dansa utan krav, en metod som vetenskapligt bevisats förbättra mental hälsa genom kravlös dans. Hon har implementerat denna metod i ett flertal områden i Stockholm och jobbat och följt deltagarna kontinuerligt under flera år.
“Genom Dansa utan krav har jag genom åren träffat över 100 deltagare med olika livsöden och fått bevittna den positiva inverkan dans och gemenskap har haft på deras liv. Det har varit det mest givande jag gjort i mitt yrkesliv och jag är oerhört glad för att få fortsätta sprida denna unika metod.”

Om du har några frågor kontakta kursansvarig Veronica Bergan, veronica.bergan@sv.se

Startdatum:

2024-09-16

Tid:

13:00 - 14:15

Antal tillfällen:

10

Veckodag:

Mån

Arrangemangsnr:

167763

Plats:

SV Huddinge Danssal Patron Pehrs väg 8 14135 Huddinge

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Stockholms län