Tjörnmat: Agroforestry - ett trädjordbruk för Tjörn?

Information

En av Sveriges agroforestrypionjärer
Jesper Sandström, en av Sveriges agroforestrypionjärer, har under de senaste åren planterat in slingrande alléer av frukt- och nötträd på sin åkermark för att förbättra markernas vattenhushållning, biologiska mångfald och produktion. Jesper berättar om hur man i storskalig odling kan efterlikna naturliga ekosystem. På sin gård i Halland har han skapat ett landskap med gräsmarker, fruktbärande träd samt kreatur och höns.

Mer om användningen av träd i Jesper Sandströms jordbruk
Träden bromsar vinden och ger skugga så att avdunstningen minskar. Trädraderna är placerade längs åkrarnas höjdkurvor för att förlänga vattnets transport nedåt i landskapet. Mellan trädraderna betar kor och höns i ett kontrollerat rotationsbete. När träden är väletablerade kommer djuren även kunna gå under dem och på så vis få skydd.

Träd i jordbrukslandskapet bidrar till ett mer vitalt ekosystem med ökad fotosyntes och tack vare träden kan marken avkasta fler produkter, så som äppelmust, cider, frukt, nötter och äkta kastanjer. Träden kommer helt enkelt att både bidra till ökad matsäkerhet och till ett mer produktivt och motståndskraftigt landskap.

Bra att veta
Fri entré, anmälan krävs. Vi serverar fika från kl 17.30.

Projektet ”Samverkan Hoga saluhall” drivs av föreningen Omställning Tjörn och finansieras av Leader Bohuslän. Genomförande sker i samverkan med LRF, Tjörns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Startdatum:

2024-11-19

Tid:

18:00 - 20:30

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Tis

Lediga platser:

Arrangemangsnr:

100340

Plats:

Billströmska Folkhögskolan, Stenkyrkovägen 16, 47193 Kållekärr

Kostnadsfri

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Väst