Kolning i mila– teori och praktik

Information

Att göra träkol i en mila är ett gammalt hantverk. Vid Skottvångs gruva har Östra Sörmlands Gruvförening kolat i drygt 30 år. Nu inbjuder föreningens erfarna kolare till en kurs i milkolningens teori och praktik.

Innehåll
Under kursen följer man hela processen till den färdiga träkolen och deltar i arbetet. De olika momenten är inresning av kolved, risning och stybbning, tändning och kolning samt utrivning av färdig träkol. I kursen ingår också kolningens historia och betydelse för järnindustrin.

Förkunskaper
För nybörjare och intresserade.

Kursmaterial
boken "Kolning - historier och hantverk" betalas direkt till föreningen.

Upplägg
Kursen består av åtta träffar, Kursstart söndag 27 april kl 9.30-12.30, och sedan söndagar 9.30-12.30 plus några andra tider under kolarveckan 12-19 juli.

Bra att veta
I kursavgiften ingår fika samt medlemskap i Gruvföreningen. Plus en säck färdig träkol.

Ledaren
Åke Agneflo och Gunnar Nygren. Bägge erfarna kolare och medlemmar i Skottvångs gruvförening. Alla våra kursledare genomgår Studieförbundet Vuxenskolans introduktionskurs och erbjuds ett gediget internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt individuell utveckling.

Anmälningsinformation
Studiecirkeln startar vid 6 anmälda deltagare. Sista anmälningsdag är tio dagar före startdatum. För att spara på vår miljö skickar vi kallelser via e-post. Håll koll på er skräppostlåda, för kallelsen/fakturan kan hamna där.

För mer information kontakta oss
E-post till SV Sörmland. För frågor om kursens innehåll skicka epost till Gunnar Nygren


Startdatum:

2025-04-27

Tid:

09:30 - 12:30

Antal tillfällen:

8

Veckodag:

Sön

Arrangemangsnr:

53512

Plats:

Skottvång, SKOTTVÅNGS GRUVA , 64792 Skottvång

300 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Sörmland