2. Hållbarhet - produktion och konsumtion av livsmedel

Information

Medverkande: Ulla Rosander och Josefine Larsson

Livsmedel är grunden för vår hälsa, vårt välbefinnande och vår kultur. Vissa typer av livsmedelsproduktion kan däremot ha negativ inverkan på miljön. En hållbar livsmedelsproduktion är nödvändig för att upprätthålla miljöns hälsa, säkerställa livsmedelssäkerhet och främja social och ekonomisk välfärd över tid.

Föreläsningen tar upp vattenrelaterade frågor med koppling till FN:s hållbarhetsmål nummer 6 och 14, inklusive problem som övergödning och PFAS samt möjligheter att odla tång som en resurs i Östersjön. Den belyser också ekosystemtjänster, med särskild fokus på pollineringskrisen och dess påverkan på biologisk mångfald.
Vidare diskuteras hållbarhetsmål med exempel på odling både på land och i vatten samt hur vi kan bidra till hållbar produktion och konsumtion. Föreläsningen ger konkreta förslag på vad vi kan göra för att främja en mer hållbar framtid.
Kom och lyssna på när Ulla och Josefine presenterar och diskutera detta aktuella ämne.

Ingen anmälan till säsongens nio kurser behövs. Betala avgiften i förväg eller när du kommer till föreläsningen. Pausfika ingår.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.

Ange Kurs 25.2 och ditt namn vid betalning.

För mer information kontakta oss
e-post till SV Skåneland
eller läs mer på Kivik Tång

Välkommen till årets serie av Kivik Tångs uppskattade träffar.


Ulla Rosander är dietist och fil. lic i cell- och molekylärbiologi, har forskat inom cellbiologi och nutritionsepidemiologi, och undervisat i näringsfysiologi på Högskolan Kristianstad. Ulla har skrivit boken ”Miljö, mat och hälsa ur ett hållbarhetsperspektiv”.

Josefine Larsson är marinbiolog och forsknings- och innovationskoordinator på Marint Centrum i Simrishamn, där hon tillsammans med forskare från Lunds universitet driver projekt inom marin ekologi, marina näringar och vatten i kretslopp. Hon är disputerad inom miljövetenskap och driver även egen forskning om miljögifter i Östersjöns näringsväv.

Startdatum:

2025-02-12

Tid:

18:30 - 20:00

Antal tillfällen:

1

Veckodag:

Ons

Arrangemangsnr:

200951

Plats:

Äppelgården Kivik, Eliselundsvägen 8, 27731 Kivik

50 SEK

Anmälan

Se informationstext.

Har du några frågor?

Kontakta SV Skåneland