The Matrix och existentiella frågor - en väldigt digital studiecirkel

Information

"I told you I can only show you the door. You have to walk through it." // Morpheus

The Matrix är en filmserie som skakade filmvärlden när den kom ut 1999. En film som format en hel generation. Men det var inte bara pop-kulturen som skakades i grunden, manusförfattarna och regissörerna systrarna Lilly Wachowski och Lana Wachowski lyckades skapa en actionfilm med influenser från asiatisk film med ett starkt filosofiskt, religiöst och existentiellt budskap. Filmen är en klassiker och aktiv del i att forma den filosofiska idévärlden. Var kommer tankarna ifrån? Från vilka filosofiska och religiösa strömningar kommer Matrix ? Vad betyder egentligen det blåa och det röda pillret?

Läraren Ingela Holmström som studerat både folktro, teknologi och religion leder den digitala cirkeln där vi tillsammans följer efter den vita kaninen ner i matrisens kärna. Tillsammans samtalar vi kring filmen och får samtidigt kontext och extra dimensioner från gamla tankar, religioner och skrifter.

Du har en chans, det finns ingen återvändo. Om du tar det blå pillret, så fortsätter du som vanligt, du skrollar förbi den här studiecirkeln, du vaknar hemma i din egna säng och fortsätter tro vad du vill tro. Om du tar det röda pillret, deltar i studiecirkeln, och se vart folkbildningen tar dig…

FÖRKUNSKAPER
Titta gärna på The Matrix strax innan start så du har det färskt i minnet.

BRA ATT VETA
Dator med stabil internetuppkoppling

LEDARE
Ingela Holmström

FRÅGOR?
Fuji Hoffmann Verksamhetsutvecklare - fuji.hoffmann@sv.se

FOTO
Gordon Johnson från Pixabay


SV:s kurser och verksamhet utgår ifrån studiecirkelns pedagogik. I studiecirkeln förenas lärande och personlig utveckling, samtidigt som vi ger plats för grundläggande demokratiska värderingar. Grunden är det egna intresset och den fria viljan. Hela gruppen, ledaren och deltagarna, bidrar med sin kunskap, sin nyfikenhet, sina erfarenheter och frågor för att påverka studiecirkelns inriktning och innehåll.

Startdatum:

2024-09-16

Tid:

18:30 - 20:00

Antal tillfällen:

8

Veckodag:

Mån

Arrangemangsnr:

29558

Plats:

Distans

1 250 SEK

Hitta hit

Har du några frågor?

Kontakta SV Jönköpings län