Civilsamhället utgörs av alla de initiativ och aktiviteter där människor går samman av fri vilja för att förbättra sin egen eller andras vardag. Den kännetecknas av frivilligt deltagande, att verksamheten styrs av medlemmar utifrån ett gemensamt intresse eller värdegrund.
Det civila samhället fångar in flera olika begrepp såsom social ekonomi, ideell sektor, folkrörelser och idéburna organisationer. Här ryms organisationsformer som stiftelser, föreningar, kooperativ, men även informella nätverk och möten. Exempel på dessa är knattefotbollen, den stiftelsedrivna friskolan och kooperativa företag.
Civilsamhället är nödvändigt för att både staten och näringslivet liksom hushållen ska fungera effektivt, men det är också betydelsefullt såväl samhällsekonomiskt som för den enskilda människan, och för vår demokrati.
Ett exempel på civilsamhällets betydelse är all verksamhet som skapades i samband med det stora flyktingmottagandet under 2015. Engagerade medborgare vände sig till civilsamhällets organisationer för att man ville hjälpa till och det var där kurser och meningsfull verksamhet kunde komma i gång omedelbart.
Studieförbundet Vuxenskolan var en av de ledande aktörerna i denna rörelse.