Aktiviteter i projekt Resiliens och demokrati i lokalsamhället
Här kan du läsa om aktiviteter som var under projektets gång.
Gräv där du står
Den 28e februari kl. 18 kom Patrick Sellman till Vindelns Folkhögskola med sin föreläsning "Gräv där du står".
Föreläsningen tar upp:
- Historiska perspektiv på krisberedskap
- Konkreta råd för bättre hemberedskap och självhushållning
- Hur du kan stärka din trygghet och självständighet
- Att bidra till samhällets totala beredskap
Föreläsningen anordnades av Daniel Nyman i samarbete med projektet.
Lagadagen 2.0
Lagadagen blir en återkommande händelse! Denna gång ska vi vara hos Vindelns Folkhögskola istället - följ skyltningen från huvudentrén.
Plats: Folkhögskolevägen 14, 922 31 Vindeln
Tid: 11:00 till 14:00
Grundkurs i omställning
Funderar du på hur du kan bidra så att ditt samhälle kan blomstra, även under kristider? Den här kursen ger inspiration och verktyg för att du ska kunna starta ett omställningsinitiativ där du bor, eller verka för den civila omställningen i din förening, på din arbetsplats eller ditt eget liv. Kursen ger handfasta exempel, djupare reflektioner, praktiska tips och värdefulla nätverk i ett omväxlande och kreativt upplägg. Både inre som yttre omställning, på såväl individ- som lokalsamhällenivå, behandlas. Nya insikter och ökad medvetenhet brukar lyftas fram som positivt i kursutvärderingen efter den här kursen.
Plats:
Vindelns Folkhögskola
Datum och tider:
24e och 25e februari
Lördag 9:30 till 17:00
Söndag: 9:30 till 16:00
Kursen leds av David Bennett, Amanda Hedlund och Maxim Vlasov från Omställningsnätverket.
Lagadagen
Gemensam lagning av egna och varandras saker.
Fler tillfällen planerade.
Behöver du reparera något men vet inte hur? Vi lägger ihop vår kunskap, hjälps åt och lär varandra. Vill du bara ha sällskap medan du lagar något? Går bra det också!
Verktyg och material finns i viss mån, är du osäker hör av dig i förväg.
På grund av lokalens storlek kommer vi att fokusera på textilier & mindre föremål samt elektronik.
Vid frågor hör av dig till:
kai.reichwaldt@sv.se
072 211 74 34
Lokal:
Vuxenskolan Vindeln
Häradsvägen 116, 922 31 Vindeln
Workshop med Mattias Olsson
Samtal med Mattias Olsson (filmmakare, Campfire Stories) om två filmer som visades på Folkhögskolan i Vindelns biosalong under eftermiddagen.
Mattias började med att berätta om hur han jobbar och hur Campfire Stories kom till. Filmen som visades därefter, ”An Unlearning”, handlar om hur det kom sig att han lämnade filmbranschen och SVT produktioner och istället började jobba i gåvoekonomi med lösningsfokuserad film.
Filmen ”Into the Soil” handlar om Brigid LeFevre och hennes syn på regeranativt jordbruk och mjölksyrefermentering. Brigid växte upp i ett s.k. Camp Hill community på Irland där maten och matproduktionen existerade separat från den ekonomiska marknaden. Nu driver hon andelsjordbruket ”Förädlad” i Järna.
Under en kort paus i mitten serverades fika.
Vandringsutställningen "Vässa pennan" gästade Tvärålunds bygdegård
Den 6 november 2018 skulle Ewert Karlsson, mer känd under pseudonymen EWK, ha fyllt 100 år. Han var en internationellt erkänd satirtecknare, född och uppvuxen i Mogata socken, strax utanför Söderköping. I BR-sammanhang känner säkert några igen verken ”Trädet” och ”Bygdegården”.
Nu lyfter vi hans gärning och engagemang i fråga om alla människors rätt till ett bra liv, jämlikhet mellan könen och värnande om miljön. Vässa pennan är också en utställning som tar kampen för demokrati och yttrandefrihet och tar spjärn mot krafter som är däremot.
Medverkande satirtecknare/konstnärer:
Ewert Karlsson, Max Gustafson, Sara Granér, Magnus Bard, Marja Nyberg.
Filmvisning Avtryck
Vad kan en människa göra? Vad kan en grupp människor göra? Vad vill vi lämna efter oss? En personlig och poetisk skildring av vad det innebär att med öppna ögon vara människa i miljökrisens tid.
En samproduktion mellan Campfire Stories och svenska Omställningsnätverket.
Filmen visades i biosalongen på Vindelns Folkhögskola.
Nationalälvens dag
På Nationalälvens dag hade vi ett bord med infomaterial om projektet, samt erbjöd besökare att prova på spelet "Dictator of Sweden” och att använda samtalskort ur ”Vi måste prata om demokrati”.
Hopp istället för klimatångest
Samtalskväll på Vindelns bibliotek på temat psykisk resiliens, aktivt jämfört med passivt hopp och samverkans betydelse i ett motståndskraftigt samhälle. Vi planerar att ha fler tillfällen likt denna kring olika tyngdpunkter inom området omställningsarbete på Vindelns bibliotek samt filialbiblioteken framöver.
Kick-off för projektet "Resiliens och demokrati i lokalsamhället"
Den 8e september höll vi en fest på Vindelns Folkhögskola med information om möjligheterna med projektet, ett panelsamtal kring hållbart boende och en freeshop för att introducera projektet till en bredare publik. Det resulterade i givande samtal och intressanta idéer om hur besökarna tänker sig att en hållbar framtid i Vindelns kommun kan se ut.
Grön oas
Aktiviteten gick ut på att skapa en grön plats med både ätbart och dekorativt utanför Vuxenskolan Vindelns kontor, där det enbart fanns (enligt oss) ganska trista stenplattor. Grön oas genomfördes i två steg, den 1a och 15e juli, med hjälp av skräpvirke, lastpallar, markduk samt plantor och fröer vi hade tagit med oss. Vi planterade jordgubbar, vårlök, örter, sockerärtor, blommor för dagen och kärleksört.