Om projektet

Projektet TUFFA vill genom ett nytt och genomtänkt material förbättra vardagen för barn med NPF och IF (intellektuell funktionsnedsättning), genom att utbilda och stärka deras familjer samt i samarbete med föreningar och olika kommunala instanser skapa större ytor för målgruppen i Sverige.


Som en del kommer projektet skapa ett sammanhang där familjer får möjlighet att utbyta erfarenheter kring olika diagnoser, rättigheter och skyldigheter samt informera om intresseföreningar. Kunskap som kan stärka hela familjen och ge målgruppen den bästa möjliga chans till en etablering både i samhället och föreningslivet. Detta görs genom ett nytt material och en metod som är anpassad, inte bara språkligt utan också kulturellt, inte bara i skrift utan också i ljud och bild. Vi vill skapa gemenskap mellan barn och föräldrar, familjer emellan, men också med föreningar som arbetar med målgruppen.


Den andra delen handlar om att utbilda föreningar i hur man kan ta emot människor som har annat modersmål och kulturell bakgrund. För att göra detta behöver vi skapa ett material som vi sprider inom föreningslivet och via våra samarbetsparter lokalt och nationellt. Avståndet ska bli kortare för målgruppen att gå med i en förening.


Syfte

Syftet med projektet är att ge föräldrar kunskap om olika stödsystem och föreningsaktiviteter, stärka föräldrarnas roll och på sikt förbättra möjligheterna för barn med funktionsnedsättningar att delta i samhället. Genom att öka föräldrarnas förståelse för barnens behov och skapa större kontakt med stödorganisationer, hoppas projektet bidra till bättre fungerande familjer och ett mer inkluderande samhälle.


Mål

Projektets huvudmål är att:

  • Utveckla ett utbildningsmaterial och metoder som kan användas nationellt för att stödja utrikesfödda föräldrar till barn med NPF och IF.
  • Stärka föräldrarnas förmåga att stötta sina barn.
  • Skapa nya vägar för barn att delta i fritidsaktiviteter och föreningsliv.
  • Utbilda föreningar i hur de kan inkludera målgruppen i sin verksamhet.
  • Öka mångfalden inom föreningslivet och säkerställa att fler barn får tillgång till föreningsverksamheter.


Aktiviteter

År 1:

  • Kartlägga behov genom intervjuer med föreningar och föräldrar.
  • Utveckla material för föräldrautbildning och föreläsningar.
  • Starta uppsökande verksamhet för att rekrytera deltagare och cirkelledare.
  • Testa materialet på pilotgrupper och samla feedback.


År 2:

  • Översätta och trycka utbildningsmaterial.
  • Skapa kortfilmer på olika språk för att sprida kunskap till fler föräldrar.
  • Fortsätta föräldragrupper och utvärdera deras erfarenheter för förbättringar.
  • Starta föreläsningsserier för föräldrar och föreningar.


År 3:

  • Utbilda ambassadörer från målgruppen för att sprida metoder och material.
  • Fortsätta utbildningar och sprida materialet nationellt inom SV och till andra föreningar.
  • Genomföra spridningskonferenser och avsluta med en slutrapport.



Vad händer sen?

Efter avslutat projekt så finns det en utvecklad modell till materialet redo att användas i en mängd olika instanser. Genom att inte bara översätta våra skrivna ord utan att faktiskt ta sig tid att anpassa dem till målgruppen så kommer vi lyckas att nå ut på ett helt annat sätt.

Projektstöd från Allmänna Arvsfonden

TUFFA finansieras med stöd från Allmänna arvsfonden, en fond som ger bidrag till utvecklingsprojekt som främjar verksamheter för barn, unga, äldre eller personer med funktionsnedsättningar. Syftet med stödet är att möjliggöra insatser som bidrar till långsiktig samhällsnytta och stärker dessa grupper.


Allmänna arvsfonden har beviljat TUFFA ett treårigt stöd. Tack vare detta stöd kan Studieförbundet Vuxenskolan Väst ta fram utbildningsmaterial och metoder som riktar sig till utrikesfödda familjer och deras barn med NPF och IF. Projektet bidrar till att förbättra både den psykosociala utvecklingen och öka delaktigheten i föreningslivet för målgruppen.


Läs om projektet på deras hemsida:

www.arvsfonden.se/projekt/alla-projekt/projektsidor/tuffa-tidigare-tuff-tillsammans-utrikesfodda-funkisforaldrar