Om projektet:
Funkismodellen vill ge personer med intellektuellt funktionshinder – funkisar – meningsfulla ”arbetsliv”, genom att utbilda och tillsammans med ledare driva en aktivitetsfylld träffpunkt för ensamma äldre. På så sätt motverkas ofrivillig ensamhet – ett växande folkhälsoproblem – samtidigt som varje ”funkis” får utvecklas efter sin förmåga och samtidigt utföra meningsfulla arbetsuppgifter.
Med projektet vill Funkismodellen utveckla en metod för att skapa ett meningsfullt “arbetsliv” för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) genom att erbjuda en aktivitetsfylld träffpunkt för ensamma äldre för att stärka äldres psykiska/fysiska hälsa och motverka ofrivillig ensamhet.
I projektet önskar vi utforma ett program där utbildning för personer med IF varvas med praktik i form av uppbyggnad och drift av en träffpunkt för äldre.
De allra flesta med IF erbjuds idag en daglig verksamhet som på många sätt är bra, men sällan erbjuder utvecklingsmöjligheter för målgruppen. Detta samtidigt som många med IF själva önskar större ansvar och mer avancerade uppgifter.
Flera i målgruppen har varit engagerade i förslag och aktiviteter för ensamma äldre då detta är ett aktuellt ämne. Det har upprepade gånger kommit upp i samtal med grupper bestånde av personer med IF som vi bakom projektet arbetar med och alltså träffar flera dagar i veckan.
Många inom målgruppen ser själva att de skulle kunna göra stor nytta för just ensamma äldre, som i sig utgör en utsatt grupp med stor risk för bland annat suicid och depression. Vi ser många positiva synergieffekter med att målgrupperna möts regelbundet. Varje ”funkis” får fylla en viktig roll och växa med sina arbetsuppgifter, vilket i sig förväntas bidra till en förändrad, mer positiv syn på personer med IF hos framförallt äldre.
Samtidigt möter projektet behovet hos ensamma äldre med en konkret och kontinuerlig verksamhet som både aktiverar de äldre och ger dem en möjlighet till ett mer socialt liv. Trösklarna ska vara låga, både för att delta och för att orka ta sig ut från hemmet och in i gemenskapen.
I det sociala arbetet med äldre ingår flera uppgifter som många personer med IF har möjlighet att utföra efter utbildning.
Syfte
Att stärka deltagarna i vår primära målgrupp – personer med if / “funkisar” genom att lära dem ta ansvar och samarbeta, något de sällan får chans att göra i andra sammanhang.
Att synliggöra den primära målgruppens kompetens och förmåga och stärka bilden av “funkisar” både på grupp- och individnivå hos övriga delar av befolkningen.
Sekundärt är vårt syfte också en konsekvens av vår metod, nämligen att även stärka ensamma äldre som i sig utgör en utsatt målgrupp med drastiskt ökade hälsorisker i form av bland annat depression och suicid. De får aktivera sig och får en kontaktyta för ummgänge och nya sociala band.
Mål
Projektets mål är att
– formulera en metod för att utbilda personer med IF för att kunna (och våga) utföra meningsfulla uppgifter och samarbeta med andra på daglig verksamhet / i praktik / på arbetsplatser.
– Samla och ta fram ett tillhörande material för att kunna sprida denna metod.
– Etablera en ny praxis för hur man utbildar och arbetar med den primära målgruppen – personer med IF i Lysekils kommun.
Aktiviteter
År 1
- Tillsammans med relativt högfungerande personer ur målgruppen workshoppa och diskutera för att hitta bra arbetssätt, arbetsplatser och
- Hitta arbetssätt för att utbilda även den som inte är läs- eller skrivkunnig.
- Omsätta dessa i praktiken i flera olika sammanhang
År 2
- Ta in nya personer med IF i arbetsgruppen, även personer med större utmaningar i relation till en arbetsplats och samarbete med andra.
- Utöka den befintliga kontaktytan tidsmässigt för den primära och sekundära målgruppen, genom att dra igång fler aktiviteter på de befintliga platserna.
År 3
- Sätta metoden på prov med en eller flera helt nya arbetsgrupper
- Hitta ett format för metoden och materialet – Bok? Hemsida? App?
- Spridningskonferens och framtagande av plan för att nå ut med det nya materialet
- Fortsätta utbildningar och sprida materialet inom SV, till andra föreningar och förbund, samt nationellt inom kommunerna.
- Utbilda ambassadörer från målgruppen för att sprida metoder och material.
Efter
Önskvärt vore att en ny form för arbetet med personer med IF har etablerats och praktiseras i Lysekils kommun, men vi inser att det är en högt lagd ribba.
Vad vi räknar med kommer att finnas kvar är dock Träffpunkten som sådan, bemannad av personer med IF som genom denna får en möjlighet kommer ha en möjlighet att slussas ut till andra platser och arbeten och där omsätta sina nya förmågor.
inledning:
Funkismodellen vill ge personer med intellektuellt funktionshinder – funkisar – meningsfulla ”arbetsliv”, genom att utbilda och tillsammans med ledare driva en aktivitetsfylld träffpunkt för ensamma äldre. På så sätt motverkas ofrivillig ensamhet – ett växande folkhälsoproblem – samtidigt som varje ”funkis” får utvecklas efter sin förmåga och samtidigt utföra meningsfulla arbetsuppgifter.