2018-02-19

Vad står egentligen hbtqia+ för?

Vad ska man tänka på för att vara inkluderade och en liten inblick i en av våra nystartade Vi Unga-föreningar.

Mini-intervju med Dana Flyman från nystartade Vi Unga-föreningen Unga Queers Lysekil


Du har varit med och startat Vi Unga-föreningen Unga Queers Lysekil, som är en mötesplats för unga hbtqia-personer och allierade. Varför startade ni Unga Queers Lysekil?

− En kompis och jag har länge känt att det behövts en mötesplats med hbtqia+ i fokus, sen hade vi turen att bli kontaktade av Alice Andrews från Vi Unga som hjälpte oss att starta upp.


Ni har funnits sen december, vad har ni hunnit med sen dess och vad planerar ni att göra i framtiden? 

− Vi har hunnit starta upp smått och samlat ihop en handfull taggade personer, det är ett mysigt gäng som typ bara vill att fler ska bli accepterade. Vi tänker medverka på Pride i Lysekil och försöka besöka ett Pride någon annanstans för att få inspiration.


Och slutligen: varför är det viktigt att det finns mötesplatser för unga hbtqia-personer och allierade? 

− Det är många som inte tycker det är okej att gå ifrån hetero- cisnormen, så såna här platser behövs för att många ska få se att de inte är ensamma och att en blir accepterad precis som en är.


Liten ordlista för HBTQIA+

H = homosexuell (bli kär i och/eller attraherad av nån av samma kön som en själv)


B = bisexuell (bli kär i och/eller attraherad av både folk av samma kön som en själv, och av ett annat kön)


T = trans, ett paraplybegrepp som inbegriper exempelvis transkvinna, transman och ickebinär. En transman är exempelvis någon som när den föddes fick könet "flicka" utifrån hur könsdelarna såg ut, men som identifierar sig som kille/man och använder pronomet "han". En transkvinna är någon som när den föddes fick könet "pojke" utifrån hur könsdelarna såg ut, men som identifierar sig som tjej/kvinna och använder pronomet "hon". Många transpersoner vill ha könsbekräftande behandling som kan innebära exempelvis hormoner och könskorrigerande operationer. OBS! Transpersoner "byter" inte kön - de är redan ett kön och sedan korrigeras kroppen efter könet genom operation och hormoner. Ickebinära ingår också i transbegreppet, och är personer som inte identifierar sig utifrån vårt binära könssystem, det vill säga man eller kvinna, utan de är varken eller, eller någonstans där emellan. Ickebinära föredrar ofta pronomet "hen" eller "den". Motsatsen till trans skulle kunna vara cis som på latin betyder "på samma sida". Det är alltså någon som när den föddes fick ett visst kön utifrån hur dens könsdelar såg ut, och sedan så stämmer det könet barnet fått överens med det kön den identifierar sig med. 


Q = queer, ett paraplybegrepp som betyder "normbrytande". Olika personer använder ordet "queer" på olika sätt, men i grunden handlar det om att bryta normer (exempelvis den binära tvåkönsnormen, cisnormen, heteronormen, monogaminormen mm).


I = intersexuell, någon som vars fysiska kropp inte kan kategoriseras in i vår binära tvåköns-norm för att könshormonerna, generna och/eller könsdelarna är "atypiska". Mellan 0,5-2% (beroende på hur en definerar "intersex") av världens befolkning föds med ett intersexuellt syndrom, och det är inte alltid det upptäcks vid födseln. När det upptäcks vid födseln blir barnen nästan alltid opererade så att de skall passa in fastän avvikelserna oftast inte är medicinskt skadliga. Problemen med de här operationerna är dels att de görs utan barnens samtycke, dels att känslig vävnad kan tas bort och dels att det kön som barnet operas till (t.ex. genom att konstruera så att könsdelarna blir mer typiska för hur en anser att de ska se ut) kanske inte stämmer överens med barnets könsidentitet senare i livet. Många anser att det bara finns två kön (man och kvinna) för att det är "så vi är biologiskt skapade" men intersex-personer är levande bevis på att det finns fler än två kön. 


A = asexuell, någon som i perioder eller alltid är ointresserad av sexuellt umgänge med andra människor.


+ = plus:et står för alla andra identiteter och läggningar - för det finns tusentals olika varianter. Exempelvis demisexuell, pansexuell, agender, genderqueer, genderfluid, panromantisk m.fl.

 

Vad ska man tänka på för att vara inkluderande?

Under hösten har tre Vi Unga-föreningar med hbtqia+ tema startats upp (Ale, Lysekil och Åmål), och fler är på gång. Med hbtqia+ ungdomar i verksamheten, blir det extra viktigt att veta hur vi skall tänka för att vara inkluderande. Här är tre handfasta tips från Alice Andrews, Vi Ungas projektledare för Unga Arrangörer, som hjälper till att stötta dessa föreningar:


1) Använd rätt pronomen

Du kan aldrig veta vilket kön en person identifierar sig som, utifrån hur den ser ut. Så tills du vet det, köna inte personen över huvud taget. Säg "hen", "den", "personen" eller använd helt sonika personens namn. Det är också okej att fråga om pronomen; en kan säga "Jag heter Alice och mitt pronomen är hon, vilket pronomen använder du?".

2) Använd könsneutrala ord

Istället för att säga "Hej, tjejer!" eller "Vad gör ni, killar?", så använd könsneutrala ord som exempelvis "kompisar". Och om du skall fråga om någons partner - använd just ordet "partner" och inte "pojkvän" eller "flickvän", för du vet ju dels inte vilken sexuell läggning personen du frågar har, eller vilket kön personens eventuella partner identifierar sig med.

3) Check your privileges

Var medveten om vilka privilegier du själv har i samhället, och vad de innebär. Vad kan du göra med dem? Kan du lyfta och stötta andra som i olika situationer har ett mindre privilegium än du? Kan du försöka våga att ta plats, synas och höras, när du har färre privilegier än andra i ett annat sammanhang?


Skribent Alice Andrews februari 2018

Uppdaterad 2024-03-08