
2025-03-06
Tjörnmat
En nytänkande för produktion av lokal mat
Föreningen Omställning Tjörn har med SV Väst som medarrangör under året etablerat begreppet Tjörnmat genom ett antal välbesökta arrangemang. Programserien har genomförts inom projektet Samverkan Hoga saluhall.
−Genom projektet och serien Tjörnmat vill vi stimulera intresse och nytänkande för produktion av lokal mat och att konsumenter ska kunna handla hållbart producerad mat från Tjörn på Tjörn, säger projektledare Kerstin Littke, som också är initiativtagare till nystartade Hoga saluhall.
På seminariet Mat på Tjörn – historia, kultur och möjligheter, blickades det bakåt mot äldre odlingstraditioner genom berättelser från äldre odlare och fiskare. Det hämtades möjligheter och inspiration från historien och Tjörns förutsättningar för odlingsföretagande diskuterades.
−Tjörn har en intressant odlingshistoria, där en bördig och varierad jordmån tidigare brukades både för öns försörjning och för att säljas, berättar Kerstin.
På Klädesholmen bjöds besökarna på ett välmatat buffébord med smakprov på havets läckerheter efter att representanter talat om sjömat. Under projektets gång har det hållits 15 Tjörnmat-arrangemang. Till de programpunkter som lockade flest hörde Elin Röös, som talade om matens miljöpåverkan och inte minst Philipp Weiss som berättade om skogsträdgårdsodling inför en publik på 130 personer. Fler exempel på teman som avhandlats är agroforestry, plöjningsfri odling, våtmarker i landskapet samt jordhälsa och regenerativt jordbruk.
Projektet Samverkan Hoga saluhall finansieras av Leader Bohuslän. Samverkansparter är förutom SV Väst och projektägaren Omställning Tjörn också LRF Tjörn, Tjörns kommun och Hoga saluhall.
Vad är Tjörnmat?
Om projektet
Nytänkande med rötter i historien
Vi vill genom projektet stimulera intresse och nytänkande för produktion av lokal mat och att konsumenter ska kunna handla hållbart producerad mat. En del av det som producerades förr kunde också säljas utanför kommunen på grund av sin höga kvalitet. ”Tjörnpotatis” är ett välkänt begrepp från den tiden. Idag används den odlingsbara marken i huvudsak till att odla gräs, så kallad vallodling.
Projektsyfte
Projektet syftar till att etablera och driva ett producent- och konsumentråd för utveckling av samverkanslösningar som ur ett brett perspektiv stimulerar och stödjer långsiktigt hållbar matkonsumtion och -produktion. Därtill är syftet att genomföra programserien Tjörnmat som avser öka såväl lokala producenters som allmänhetens kunskap om och intresse för lokalproducerad mat.
Saluhallen en mötesplats
Den nystartade Hoga saluhall fungerar som en mötesplats som underlättar försäljning och konsumtion av hållbart lokalproducerad mat. Med saluhallen som utgångspunkt samlas ett stort antal intresserade producenter och konsumenter – en grupp som utgör en viktig rekryteringsbas för projektets producent- och konsumentråd och för utveckling av samverkanslösningar. Ur ett producentperspektiv kan det handla om gemensam planering av utbud, gemensamma inköp samt utveckling av produkter, processer, teknik och metoder.
Projektet pågår fram till 31 mars 2025.
Nyfiken på att läsa mer? Besök Omställning Tjörns hemsida: