2024-10-14

Nya perspektiv på skogsbruk

Är du nyfiken på hyggesfria brukningsmetoder, naturnära skogsbruk och fler sätt att använda skogens produkter? Välkommen till seminariet Hållbart skogsbruk i Stenungsund 13 november.

En spännande tid i skogen 

En spännande tid pågår i den svenska skogen, där nya förhållningssätt och brukningsmetoder utmanar gamla. Att använda skogen på fler sätt, med mer lokalt förankrad avsättning är exempel på det, liksom att närma sig ett naturnära skogsbruk, med bland annat hyggesfria brukningsmetoder som redskap. Seminariets huvudpresentatör är Martin Jentzen, skogsingenjör och rådgivare i naturnära skogsbruk och skogsekologi. 

-Jag är uppvuxen med jord- och skogsbruk och har alltid haft ett miljöintresse. Efter att ha arbetat ett antal år inom skogsindustrin stärktes mitt intresse för alternativ till det konventionella. Dagens skogsbruk passar industrin väldigt bra, men det är inte optimerat för skogsägaren, säger Martin.  


Naturnära och hyggesfritt 

Martin pratar på seminariet om naturnära skogsbruk och hyggesfria brukningsmetoder. 

-Idag har vi ett plantageskogsbruk där man odlar skog. Naturnära skogsbruk lägger ett ekologiskt ramverk till detta. Det handlar om att inte bygga om vårt landskap genom att omvandla skog till odlad skog. Att satsa på det som faktiskt vill växa på platsen och skapa en fungerande ekonomi kring det, säger Martin. 


Martin kommer att gå igenom olika hyggesfria brukningsmetoder - redskap att arbeta med också för att tillämpa ett mer naturnära skogsbruk. 

- Vi ska plocka virke i skogen men vi ska inte odla virke. Med hyggesfritt höjer vi kvaliteten på skogslandskapet vad gäller biologisk mångfald. Det ger också en insatsminimering för skogsägaren. Naturlig föryngring prioriteras framför plantering och man undviker röjning och gallring i klena bestånd. Jag ser idag skogsägare som ställt om för fyrtiotalet år sedan och nu har en högre avkastning på sina avverkningar än sina konventionellt odlande grannar. Priset är den tid det tagit att bygga upp virkesförråd och dimensioner, säger Martin. 


Många aktörer på plats 

På plats i Stenungsund finns också Skogsstyrelsen samt Hushållningssällskapet/Arena Skog som berättar om sina satsningar inom hållbart skogsbruk och vilka stöd man erbjuder skogsägare. Mångbruk av skog genom nya användningsområden belyses av projektet Skogens kraft för mångbrukare samt Egnahemsfabriken Tjörn. Föreningen Skogen finns på plats och ger en skogspolitisk bakgrund till dagens skogsbruksdebatt. 


Skogen är viktig för klimatet 

Seminariet Hållbart skogsbruk innehåller mycket för alla som är intresserade av miljö och klimat och Martin utlovar att alla får med sig nya perspektiv på dagens skogsbruksdebatt. 

- Vad vi gör med skogen är helt avgörande för vår klimatpåverkan. Med naturnära skogsbruk kan vi höja virkesförrådet, bland annat genom att inte gallra ungskog, och därmed lagra in betydligt mer kol via våra skogar. Vi behöver i grunden omvärdera vårt sätt att bruka skogen och naturnära skogsbruk kompletterar dagens förhållningssätt att avsätta viss areal till naturvård och i övrigt bedriva konventionellt skogsbruk, säger Martin. 


Läs mer och anmäl dig här 


Du kan öka på dina kunskaper om skog på hemsidan www.skogskunskap.se