2024-12-16
Läsombudsutbildningar – för rätten till det skrivna ordet
Vill du göra skillnad och sprida läsglädje? Som läsombud eller högläsare blir du en nyckelperson för att skapa gemenskap och tillgång till litteratur för dem som behöver det mest. Läs mer om våra utbildningar och hur du kan bidra till allas rätt till det skrivna ordet!
Att få tillgång till litteratur, berättelser och information är en mänsklig rättighet. För många som bor på äldreboenden, daglig verksamhet eller andra vårdinrättningar kan högläsning vara en livlina till kunskap, underhållning och gemenskap. Som läsombud eller högläsare spelar du en avgörande roll i att göra detta möjligt.
Vad är ett läsombud?
Läsombudet är den som säkerställer att läsning faktiskt blir av på ett boende eller en daglig verksamhet. Det kan handla om att organisera lässtunder, välja lämpliga böcker eller tidningar och skapa en trivsam läsmiljö. Högläsare däremot, är de som själva håller i lässtunderna och läser för dem som behöver. Båda rollerna får samma utbildning, framtagen av MTM – Myndigheten för tillgängliga medier, som även står för materialet.
Läs om hur det är att vara läsombud och få lite tips. Här finns intervju med Monica Korp som utsågs till årets läsombud 2024.
Varför är läsning viktigt?
Forskning visar att högläsning har många positiva effekter, både kognitiva och sociala. En studie från Göteborgs universitet har bland annat visat att högläsning kan minska ensamhet, stärka språkutveckling och skapa en känsla av sammanhang. Dessutom framhåller MTM att högläsning bidrar till ökad livskvalitet för personer som på grund av funktionsvariationer, ålder eller sjukdom inte kan läsa själva.
Så går utbildningen till
Våra läsombudsutbildningar är både inspirerande och praktiska. Studiecirkeln börjar med att deltagarna delar sina egna läsvanor och boktips. Därefter ger kursledaren förslag på böcker och material som passar olika grupper samt praktiska tips på hur man lägger upp en lässtund.
Vanliga frågor och svar under utbildningen
Vad gör jag om deltagarna inte gillar boken?
– Då byter vi bok!
Vad händer om någon somnar under lässtunden?
– Då får de sova. Högläsning ska vara en stund av lugn och ro.
Vad gör jag om det blir skratt och samtal?
– Då har du lyckats!
Vad ska man läsa?
Bokvalet är en viktig del av lässtunden. Här är några säkra kort:
- Lättlästa historieböcker och biografier – Perfekta för att väcka minnen och skapa samtal.
- Noveller och tidningar – Kortare texter fungerar bra för grupper med varierande koncentrationsförmåga.
- Skrönor, sagor och dikter – Oväntade favoriter som ofta skapar skratt och engagemang.
- Illustrerade böcker – Konstböcker och fotoböcker kan komplettera högläsningen och inspirera till samtal.
Ett oväntat exempel på en populär bok är Daniel och Victorias bröllopsbok, som blev en favorit i en grupp i Lysekil!
Vill du göra skillnad?
Genom att bli läsombud bidrar du till att stärka rätten till det skrivna ordet. Du blir en del av något större – en rörelse som främjar kultur, kunskap och gemenskap. Vi erbjuder löpande utbildningar i alla våra 19 kommuner. Hör av dig till oss för att anmäla dig eller få mer information eller anmäl ditt intresse på en ort nära dig: Hitta utbildning
Visste du? Högläsning är lagstadgad i flera olika lagar, exempelvis Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
Läsning är inte bara en aktivitet – det är en rättighet och en möjlighet att göra skillnad i någons liv. Välkommen att bli en del av vår viktiga verksamhet!
Fakta: Vad kan ett läsombud bidra med?
- Social gemenskap: Läsning skapar samtal och stärker relationer.
- Mental stimulans: Högläsning håller hjärnan aktiv och engagerad.
- Livskvalitet: En trivsam lässtund kan ge glädje och trygghet i vardagen.
- Rättvisa: Läsombud säkerställer att alla, oavsett förmåga, får ta del av litteraturen.