2024-11-06
Cirkelledarporträtt: Från banktjänst till möbeltapetsering
Med bakgrund inom bankvärlden hade Julia en rad olika roller i ryggen. Men förkärleken till hållbarhet och ett spontanköp av kökssoffa ledde in henne på det hon älskar mest, klä om och ge möbler nytt liv med den personliga touchen. Nu lär hon ut och hjälper andra att ta vara på och ge kärlek till möbler som kanske annars hade slängts.
Julias resa har tagit henne både till Oslo, Göteborg och lite varstans för jobb, innan hon till slut landade i Arvika. Där spenderade hon 12 år på Sparbanken som Privatrådgivare. Hon arbetade även med Arvikafestivalen under många år och hjälpte till att utveckla den.
- Jag ville jobba med någonting som var kul och vara i ett större sammanhang, det har alltid funnits som grund men jag har inte vetat hur jag skulle kunna få in det i ett jobbsammanhang. Att jobba på bank var jättekul men det var ett mer traditionellt yrke. Efter ett tag kände jag att jag behövde göra något nytt.
Sen kom Covid, och allt stannade upp.
På en auktion ropade Julia in en gammal kökssoffa hon hade för avsikt att klä om. Även om hon sytt och pysslat mycket som ung så visste hon att utan erfarenhet skulle hon inte bli nöjd med resultatet. Hon sökte efter sommarkurser där hon kunde få den kunskap hon behövde men på grund av Covid var alla kurser inställda. Som på ett bananskal halkade hon in på Stenebyskolans 2-åriga YH-utbildning i Dalsland och kom in. Hon valde att skola om sig på en helt ny bana och pendlade nästan 120mil enkelväg för att göra det hon brann för.
- Det gick så fort från att jag sökt utbildningen och fått besked att jag kommit in så jag hann inte berätta för min familj men min man tyckte det var jättekul. Efter de första dagarna kände jag att ”Det HÄR ska jag göra!” och det gjorde den långa pendlingen värt det.
På frågan vad hon gillar mest med möbeltapetsering funderar hon länge men landar till slut i själva tyget, att få se hur ett tyg formar och ger en sån personlig touch på möbeln.
- En del tycker att man ska ha originalstilen på en möbel och tyget, men jag tycker att möbler och tider förändras. Tar man en gammal möbel och låter den leva vidare i ett nytt liv så är det viktigare än att den måste kläs om i ett traditionellt tyg. Det är bättre att möblerna kommer till användning i stället för att stå oanvända eller att de slängs.
Och just hållbarhetsaspekten är en viktig del i yrket för Julia. Genom att klä om en möbel skapar man inte bara en möbel som är helt unik, men det är även en miljöpåverkan att köpa nytt i stället för att ta hand om det man redan har som kan fräschas upp istället för att slängas.
På Julias kurser i möbelklädnad tar man med sig en egen möbel man har hemma. Kanske har du gjort som Julia och köpt en kökssoffa på auktion. Kanske har du hittat stolar på loppis eller rentav ärvt något som du vill ge nytt liv. Möjligheterna är många och Julia går igenom alla steg från början till slut. Resultatet är en egen möbel som är anpassad helt efter din stil och hem. Att man kan välja ett tyg på någonting gör väldigt mycket som en detalj hemma, och det är roligt att kunna göra det själv.
- Det är en ego-boost! Att få det precis så som man vill ha det. Många har kommit med ett aktions- eller loppisfynd och klätt om den i stället för att köpa en ny möbel.
Om du fick ge tips till andra som skulle vilja hålla i en kurs, vad hade det varit?
- Ta hjälp av verksamhetsutvecklaren och fråga! Vad är det för inriktning, vad finns det för intresse? Man får mycket stöttning med ledarskap etc. och man kan nå ut till många. Sen är det ju också supporten och hjälpen man får, tryggheten både för mig och deltagarna att hålla en kurs genom ett studieförbund.
För deltagare som är lite osäkra om de ska eller kan gå, vad har du för tips till dem?
Testa! Det är inte så farligt. Går det åt skogen så vet man att det inte är sin grej men då vet du det. Du behöver inte ha någon förkunskap eller verktyg alls, jag visar alla steg i processen.