2025-01-23
Föreningen MÄN Uppsala
SV Uppsala län samarbetar med Föreningen MÄN och fick möjlighet att ställa några frågor för att få veta lite mer om deras intressanta och viktiga verksamhet.
Berätta om MÄN och verksamheten som har ni i Uppsala.
MÄN är en ideell, feministisk organisation som arbetar för jämställdhet och mot våld i samhället, med särskilt fokus på att engagera män och pojkar i arbetet. Organisationen grundades 1993 och verkar både nationellt och lokalt i Sverige genom olika projekt och lokalföreningar.
Vi i MÄN Uppsala har bland annat anordnat pubquiz, vandringsgrupper, filmvisningar, pappagrupper, föreläsningar och panelsamtal. Vi föreläser om normer, våldsprevention och jämställt föräldraskap. Vi samarbetar även med RFSU Uppsala, Uppsala Kvinnojour och Inte Din Hora
Vi har också samtalsgrupper för män mellan 18-100 år som vill samtala kring manlighet och erfarenheter av att vara man. Det är helt kravlöst och man delar utifrån sig själv och sina egna erfarenheter.
Vi har under det senaste året tillsammans med RFSU Uppsala drivit projektet Arbeta för jämlikhet - samtal om förändring med fackföreningar med finansiering av Jämställdhetsmyndigheten. Projektet har män i mansdominerade branscher som målgrupp med syftet att sätta fler män i samtal om frågor som rör psykisk ohälsa, jämställdhet, jämlikhet och våld.
Vem är välkommen till er? Och vill ni bli fler medlemmar?
Vi får i dagsläget många förfrågningar om föreläsningar och inbjudningar till olika sammanhang som vi gärna vill tacka ja till, men som ideellt engagerade är vår tid begränsad till vad vi för stunden mäktar med. Det finns också många önskemål om att få delta i samtalsgrupper eller pappagrupper, men då skulle vi behöva fler samtalsledare. Så ja, vi vill jättegärna bli fler som är engagerade! Alla är välkomna, oavsett kön. Både som engagerade och medlemmar i stort. Vi har samtalsgrupper som är separatistiska och riktar sig specifikt till män.
Hur kommunicerar ni med människor ni vill nå ut till?
Man kan följa oss på Instagram (@manuppsala) och Facebook (MÄN Uppsala). För medlemmar har vi även ett nyhetsbrev som vi skickar med jämna mellanrum.
MÄN jobbar med viktiga frågor och gör mycket bra - hur ser ni på den samhällsnytta ni gör? Och hur tänker ni kring att samhället drar ner på stödet till civilsamhället?
Ett väl fungerande civilsamhälle och föreningsliv är en garant för en välmående demokrati. Vi är stolta över att kunna bidra med kunskap och erfarenheter som kan leda till att fler män engagerar sig mot våld och för jämställdhet. Alla, oavsett kön, har så enormt mycket att vinna på ett mer jämställt samhälle. När det kommer till specifikt män, kan det handla om pojken som inte lärt sig sätta ord på sina känslor, pappan som inte ser den vikt han utgör i omsorgsarbetet och den äldre mannen som saknar vänner att förlita sig på.
Vi vet att våra metoder fungerar. De män som deltagit i våra samtals- eller pappagrupper vittnar ofta om en lättnad över att kunna prata med män på ett sätt man aldrig gjort förut. Vi ser skillnader på skolor och de platser vi besöker i syfte att utbilda om frågor som rör våldsprevention. Att vi kan genomföra detta arbete är dock resultatet av många individer och organisationer som gått före oss, vi har mycket att tacka kvinnorörelsen som lyft dessa frågor outtröttligt de senaste hundra åren.
För att förändra i det stora, behöver man börja med det lilla. Folkrörelser är en viktig del av det svenska samhället och vår rörelse, precis som så många andra, är otroligt viktiga. Den expertis och kunskap som finns i civilsamhället får inte förringas och måste uppvärderas. Det är viktigt för både individen och hela vårt samhälle.
Berätta gärna lite om killar.se, kille till kille och pappor.se som ni jobbar med.
Killar.se är vår stödchatt för killar 10-25 år. Vi har öppet 5 dagar i veckan. Här får killar prata med utbildade vuxna. Killarna väljer själv vad de vill prata om.
Kille till kille är ett forum där killar får möjlighet att fråga, svara, stötta och bolla med andra killar helt anonymt.
Pappor.se är Sveriges första digitala plattform för pappor som erbjuder gemenskap och stöd kring föräldraskap och papparollen. Via pappor.se kan man söka sig till pappagrupper och använda forumet för att dela med sig av frågor och tankar med andra pappor.
Vad är det bästa med föreningsliv? Och vad är tycker ni är mest utmanande?
Det bästa med föreningslivet är att man får möjlighet att tillsammans med andra jobba för förändring. Det känns meningsfullt. Och så är det något speciellt med våra olika samtalsgrupper, det blir alltid en väldigt fin gemenskap och fina samtal.
Det mest utmanande är nog det med tidsbristen. Vi önskar att vi kunde göra mer, men räcker inte till.
Hur ser ni på samarbetet med oss på SV?
Vi har ett jättefint samarbete med er på SV kring olika evenemang. Föreläsningar, panelsamtal och samtalsgrupper.