2024-08-25

Anna lär dig beskära fruktträden

Vi fick en pratstund med Anna Söderqvist som håller kurser i frukträdsbeskärning i Östhammar och tog chansen att ställa några frågor till henne.

Berätta lite om din bakgrund

Jag är utbildad sjuksköterska i botten, men i samband med en utmattning gjorde jag ett vägval i livet. Fick möjlighet att ta över skötsel på en trädgård ute på Gräsö och där såg jag min möjlighet till att starta eget inom Trädgårdsbranschen. En dröm som jag hade haft under en lång tid. Den kurs jag håller i just nu är en Fruktträdsbeskärarkurs. Utbildade mig via Riksförförbundet Svensk Trädgård till Certifierad Fruktträdsbeskärare. För mig kändes det viktigt att ha en god grund att stå i, när jag skulle beskära fruktträd.


Hur kommer det sig att du blev kursledare? 

I samband med detta märkte jag också att det finns ett utbildningsbehov för att sköta sina egna fruktträd på ett bra sätt, för att ge träden största möjliga förutsättningar till att hålla sig friska, utvecklas på ett bra sätt och ge god skörd. Att utifrån det aktuella trädet kunna lägga upp en plan för hur just det trädet behöver beskäras och när under året är spännande. De flesta gånger får jag dessutom möjlighet att följa upp träden och ser hur det har svarat på beskärningen jag gjorde. Att värna om naturen, den biologiska mångfalden och se hela cykeln i livet har kommit att bli mer och mer viktigt för mig. Då känns det även fint att få ta hand om en liten del av vårt kulturarv, Fruktträden.


Berätta lite om kursen/kurserna du håller

Att få möjligheten att utbilda via Studieförbundet Vuxenskolan är en stor bonus. Dels de praktiska, att få hjälp med annonsering, ha möjlighet till fina lokaler som är utrustade med det som behövs är väldigt bra.


Vad är det bästa med att jobba inom folkbildningen?

Folkbildning är bra, det är härligt att få träffa andra människor som har intresse för samma sak och vill lära sig mer. Det är trivsamt, lärorikt och en väldigt gemytlig stämning. Många skratt och högt i tak. Ett givande och tagande. Ett bra val helt enkelt.