2024-06-12

Dans boostar folkhälsan

Dans är inte bara en konstform och en kulturell aktivitet; det är en oslagbar metod för att förbättra både fysisk och psykisk hälsa.

I en tid där vårt samhälle brottas med ökande stressnivåer, stillasittande livsstilar och psykisk ohälsa, framträder dans som en kraftfull lösning på flera av våra mest akuta folkhälsoproblem. Att främja dans som en del av vardagen kan vara nyckeln till ett friskare och gladare liv.


Fysisk hälsa är ett av de mest uppenbara områdena där dans har en positiv inverkan. Forskning visar att regelbunden dansaktivitet kan förbättra konditionen, stärka musklerna och öka flexibiliteten. Till skillnad från många andra träningsformer, erbjuder dans en kombination av styrka, uthållighet och rörlighet, allt medan den är en rolig och engagerande aktivitet. Genom att göra rörelse roligt och socialt, blir det lättare att upprätthålla en aktiv livsstil, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och övervikt.


Men dansens fördelar stannar inte vid den fysiska hälsan. Den psykiska hälsan får också en kraftfull boost av att dansa. Att röra sig till musik frigör endorfiner, kroppens egna lyckohormoner, vilket minskar stress och ångest. Dessutom har studier visat att dans kan förbättra självkänslan och öka känslan av tillhörighet, särskilt i gruppsammanhang. I en värld där ensamhet och social isolering blir allt vanligare, kan dans vara en viktig bro för att bygga gemenskap och förbättra den psykiska hälsan.


Dans för äldre

För äldre personer erbjuder dans särskilt stora fördelar. Den fysiska aktiviteten hjälper till att bibehålla balans och koordination, vilket kan minska risken för fallolyckor. Samtidigt erbjuder dans en mental utmaning genom att man måste komma ihåg steg och rörelser, vilket kan bidra till att hålla hjärnan skarp och motverka demens. Forskning har visat att dans kan ha betydande positiva effekter för personer med Parkinsons sjukdom. Utöver att förbättra motoriska symtom har dansen visat sig öka kognitiv funktion, förbättra livskvalitet och minska känslor av nedstämdhet.


Dansa utan krav

För barn och ungdomar erbjuder dans en rolig och inkluderande form av motion som kan inspirera till en livslång kärlek till rörelse och hälsa. Dansa utan krav som är baserad på den vetenskapliga studien ”Dans för hälsa” visar att regelbunden kravlös dans för tjejer 13-18 år gav förbättrad hälsa, stärkt självtillit, minskad smärta och stress samt även minskad användning av smärtstillande medicin. Analyser visar också tydliga hälsoekonomiska vinster och ett minskat antal besök hos elevhälsan.


Folkhälsa och integration

Det är också viktigt att lyfta fram dansens kulturella och sociala dimensioner. Dansen har förmågan att förena människor över kulturella och sociala gränser, skapa förståelse och bygga starkare samhällen. Genom att delta i dans kan människor uttrycka sig själva, fira sin kultur och uppleva andra kulturer på ett sätt som främjar respekt och samhörighet.


För att maximera dansens potential för folkhälsan behöver vi integrera den i vår vardag på flera nivåer. Kommuner och skolor bör erbjuda lättillgängliga dansklasser för alla åldrar och nivåer. Arbetsplatser kan främja hälsa och trivsel genom att erbjuda danspauser eller träningspass under arbetsdagen. Hälso- och sjukvårdssystemet bör erkänna dansens värde som en kompletterande terapiform och inkludera den i rehabiliteringsprogram.


Sammanfattningsvis är dans en enkel, kostnadseffektiv och mycket njutbar aktivitet som kan ha en djupgående inverkan på folkhälsan. Genom att omfamna dans i våra liv kan vi skapa ett friskare, gladare och mer sammanhållet samhälle. 


Dansverket - Hos oss kan alla dansa

Dansverket vet dansens betydelse för folkhälsan och erbjuder danskurser för alla åldrar, i olika stilar och på alla nivåer. Genom deras kurser får människor chansen att upptäcka glädjen i dansen i en stödjande och inspirerande miljö, vilket stärker både deras fysiska hälsa och psykiska välmående. Dansverkets verksamhet är ett lysande exempel på hur vi som studieförbund kan bidra till folkhälsan genom att erbjuda tillgängliga och inkluderande dansaktiviteter som främjar rörelseglädje och social samhörighet.


Dansverket är en del av Studieförbundet Vuxenskolan Stockholms län och har funnits sedan 1994.