Vad är Min rätt?

Min Rätt är ett treårigt arvsfondsprojekt som ska stärka och synliggöra rättigheter och möjligheter till inflytande, delaktighet och självbestämmande för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Genom studiecirklar, pedagogiskt material och samarbeten med målgruppen utvecklar vi metoder som gör det enklare att förstå och använda sina rättigheter i vardagen. Projektet drivs i samarbete med flera engagerade organisationer och bygger på delaktighet direkt från målgruppen. Tillsammans skapar vi en plattform där fler får möjlighet att göra sin röst hörd och att kunna påverka samhället!

Varför behövs Min rätt?

I ett samhälle där demokrati ska vara för alla, finns det fortfarande grupper som har svårare att få sin röst hörd. För personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) kan vägen till politiskt deltagande vara full av hinder – allt från brist på tillgänglig information till otillräckliga möjligheter att påverka. Projektet Min Rätt vill förändra det.

Kunskap ger makt

Många tror att demokrati bara handlar om att rösta på valdagen. Men den verkliga demokratin sker varje dag, genom att vi diskuterar, ifrågasätter och engagerar oss i samhället. Därför tar vi fram anpassat studiematerial om mellanvalsdemokrati, där lättlästa texter, bildstöd och digitala utbildningar gör demokratifrågor mer tillgängliga.

Genom att öka kunskapen om demokratins spelregler och möjligheter kan fler förstå sin rätt att påverka. Att få människor att känna att de har inflytande i samhället är en förutsättning för en mer inkluderande demokrati.

Från ord till handling

Men kunskap räcker inte – den måste omsättas i praktiken. Genom inflytandecaféer och utbildningar får personer med IF möjlighet att möta politiker, dela sina erfarenheter och diskutera viktiga samhällsfrågor som påverkar deras egen vardag.

Här får deltagarna inte bara en plattform för sina åsikter, utan också en chans att organisera sig och skapa gemenskap. Personer med IF ska inte bli talade om – vi vill att de ska tala för sig själva.

Att bryta hinder

Många lagar och regler skapas utan att ta hänsyn till alla medborgares behov. Vi granskar regelverk och lyfter hinder som gör det svårare för personer med IF att delta i samhället. Vår utgångspunkt är FN:s konvention om mänskliga rättigheter och den nationella handlingsplanen för funktionshinderspolitiken. Vi vill inte bara förstå systemet – vi vill skapa förändring.