2024-01-25
Skydda din förening med säkra lösenord
Har ni i er förening koll på era konton och lösenord? Det är viktigt att se till att båda er och era medlemmars information är skyddad. Här kommer tips ni kan följa för att se över era konton!
I veckan kom nyheten att över 70 miljoner inloggningsuppgifter till tjänster som Netflix, Facebook och Spotify läckt. Detta ska ha skett för två veckor sedan. Det är inte klarlagt hur många svenskar som drabbats men risken att inloggningsuppgifter hamnar i händerna på fel personer är stor och därför uppmanas alla att se över och ändra sina lösenord.
Källa: Miljoner lösenord till Facebook och Netflix läckta: ”Saftig siffra” | SVT Nyheter
Både för privatpersoner och föreningar finns det god anledning att ta tillfället i akt att se över era inloggningsuppgifter. Kanske har ni känslig information, så som personuppgifter om era medlemmar, sparade någonstans eller använder Facebook för er förening? Det finns flera steg att ta för att se till att era konton är säkra.
1. Gå igenom era konton och se till att ni har säkra lösenord.
Allra bäst är längre lösenord (desto längre, desto svårare att knäcka) med slumpade bokstäver, siffror och tecken (absolut ingen personlig information som barns eller djurs namn, födelsedagar med mera).
Här finns mer bra tips om lösenord: Så skapar du säkra lösenord på enkelt sätt | Internetkunskap
Om ni har en Facebook-sida är det viktigt att även de med tillgång till den ser över sina lösenord och ändrar dem då deras konto kan användas för att komma åt er sida.
2. Skaffa ett lösenordsprogram.
Många säkerhetsexperter rekpommenderar att skapa och spara slumpade lösenord i ett program, vad man ofta kallar ett valv. Oftast fungerar det så att det finns ett huvudlösenord som löser upp valvet och genom tjänsten kan man både ta fram slumpade lösenord och spara dem. De flesta program går att installera som appar, som tillägg i alla populära webbläsare och därmed användas på alla telefoner, surfplattor och datorer med mera.
Läs mer här om lösenordshanterare: Lösenordshanterare löser dina lösenordsproblem | Internetkunskap
3. Spara INTE lösenord i webbläsare.
När ni läser ovan kanske webbläsarnas egna tjänst för att spara lösenord låter bra, exempelvis Google Chrome eller Explorer frågar gärna om de får spara när man loggar in någonstans. Det kan låta smidigt men det är väldigt mycket osäkrare än någon av alternativen ovan. Installera hellre din valda lösenordshanterare som tillägg i din webbläsare.
4. Kolla om er information har läckt eller är utsatt. Om ni redan använder en lösenordshanterare kan det vara bra att kika om de rekommenderar dig att ändra något lösenord. Många erbjuder nämligen tjänsten att analysera dina lösenord och se om det finns några säkerhetsrisker.
Det går också att skriva in sin egen eller föreningens mejladress på följande hemsida för att se om den förekommit i några läckor: https://haveibeenpwned.com/
Om du har blivit utsatt så är tips nummer 1 att omedelbart ändra lösenord och gärna se till att ingen konstig inlogging skett (de flesta tjänster skickar mejl om en ovanlig inloggning skett).
5. Använd tvåfaktorsautentisering.
Om ni på era konton har möjlighet att aktivera tvåfaktorsautentisering så gör gärna det. Det kan innebära att ni behöver anmvända en kod eller liknande utöver lösenord för att logga in. Det gör det ännu säkrare!
Mer om tvåfaktorsautentisering: https://internetkunskap.se/artiklar/ordlista/tvafaktorsautentisering/
Är er förening i behov av mer information om eller hjälp med säkerhet och internet? Vi erbjuder en föreläsning om medie- och informationskunnighet där bland annat säkerhet på internet ingår.
Källor använda i denna artikel: SVT, Internetkunskap