En arena för digital musikproduktion

Sedan januari 2024 har vi drivit projektet "Pennysound Bergslagen" för att etablera en ny fritids- och kulturverksamhet för unga i Bergslagen. Vi har bland annat byggt och utrustat en komplett musikstudio i Lindesberg, en studio som har blivit en mötesplats för unga (12–22 år) med ett intresse för musikproduktion. 


I projektet har vi arrangerat workshops i musikproduktion på fritidsgårdar, kulturskolor och andra platser där ungdomar vistas. Dessa har ägt rum i Hällefors, Kopparberg, Nora och Lindesberg.

  • 300–400 ungdomar har deltagit i våra workshops

Studiecirklar med unga cirkelledare

De som ville lära sig mer om musikproduktion fick möjlighet att delta i studiecirklar i vår studio i Lindesberg. Cirklarna leds av unga cirkelledare som stöttar deltagarna i att experimentera och utforska olika musikaliska uttryck och uttrycka sina tankar och känslor genom musik.

  • 20 studiecirklar i den nya studion under projektperioden

Pennysound Bergslagen

En arena för digital musikproduktion kompletterar och breddar kommunernas befintliga kulturliv och attraherar unga.


Mer!

Vi har även erbjudit tillfälle för att lära sig om poddar, föreningskunskap och entreprenörskap.


I bild: En cirkelledare i studion.



Studion i Lindesberg

Under 2023 flyttade vi till nya lokaler på Kristinavägen i Lindesberg som en del av en långsiktig satsning i Bergslagen. Tack vare projektet har vi kunnat bygga en studio som är fullt utrustad för musikproduktion. En studio som ger unga verktyg, kunskap och en trygg plats för att skapa musik och utöva sitt intresse.


Centralt nära resecentrum

Projektets geografiska område sträckte sig över Bergslagskommunerna Hällefors, Ljusnarsberg och Nora. Med studions centrala läge intill resecentrum i Lindesberg öppnar det upp för att deltagare från Bergslagskommunerna kan ta sig till studion på ett enkelt sätt.


Pennysound Studio finns i Örebro

Studion i Lindesberg är en vidareutveckling av konceptet "Pennysound Studio" som varje år lockar 200–300 deltagare i Örebro. 


I bild: Mikrofoner

Ett förankrat projekt

Projektet hade redan innan det startat fått positiv respons från kultur- och fritidsenheten i Lindesbergs kommun. Vi hade även etablerat samverkan med fritidsgårdar och kulturskolor i Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora.


Syftet var att lägga grunden till ett samarbete med olika med aktörer som möter ungdomar i Bergslagen, för att kunna erbjuda ett komplement till deras ordinarie verksamhet.


Det har genomsyrat hela projekts verksamhet och tillsammans har vi lyckats nå unga med ett intresse för musik.


I bild: Projektledare Jennifer Hellqvist

Bakgrund

Vi har under flera år sett ett behov av fler fritids- och kulturaktiviteter i Bergslagen. Under 2022–2023, och även innan pandemin, har vi besökt fritidsgårdar och kulturskolor med olika workshops. Vi har då mött stor glädje över att vi kommit, och en stark önskan av en mötesplats där unga kan samlas för att skapa musik tillsammans. 


Det här är en bild som har delats av både ungdomarna själva, och vuxna som arbetar inom olika fritidsverksamheter. 


I Sverige bor ungefär var tredje person på landsbygden. Det innebär att de har lite längre till ett brett utbud av service, kultur och fritidsaktiviteter än de som bor i stan. Genom projektet har SV Örebro län minskat det avståndet.


I bild: Deltagare hjälper till att bygga studion

Fakta om projektet

Projektets namn: Pennysound Bergslagen

Projektperiod: 22 januari 2024–31 mars 2025

Projektägare: Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län

Projektledare: Jennifer Hellqvist


Syftet med projektet är att etablera en ny fritids- och kulturverksamhet för unga i Bergslagen. 


Målen med projektet var: 

– Att iordningsställa en studio lämplig för musikproduktion. 

– Att ha skapat en studiecirkel med en rekryterad cirkelledare. 

– Att ha genomfört workshops. 


Medfinansieras av Europeiska unionen genom Leader Bergslagen.