Digitala seniorer

Många äldre lever i ett digitalt utanförskap, vilket påverkar vardagen i ett samhälle där mycket sker digitalt. Allt från att boka tider, deklarera och betala räkningar, till att hålla kontakt med barn och barnbarn.


I projektet skapar vi trygga mötesplatser med ett gemensamt lärande där ingen fråga är för dum för att ställa. På så sätt vill vi bidra till digitala seniorer som vill, vågar och kan delta i ett samhälle där den digitala tekniken rusar fram.


Det funkar – vi har testat!

Projektet bygger på ett pilotprojekt från 2022. Piloten visade att seniorer gärna lär genom samtal i grupp där deras frågor styr innehållet, vilket leder till ökad motivation och gemenskap.


Lärande IT-samtal, stöd till seniorgrupper

Projektet Lärande IT-samtal, stöd till seniorgrupper drivs av SeniorNet Örebro, i samverkan med Örebro kommun och SV Örebro län. Med finansiering från Arvsfonden.

Det här gör vi

Under projektets första år planerar för 6–8 grupper där seniorer får möjlighet att lära sig digitala färdigheter i en stöttande gruppmiljö. Den primära målgruppen är seniorer som är 75 år och äldre.


Vi utgår från studiecirkelns pedagogik som fokuserar på ett gemensamt lärande där alla bidrar till ökad kunskap. I en studiecirkel får alla komma till tals och har möjlighet att påverka innehållet.


Träffarnas upplägg

Varje sammankomst omfattar två timmar med fikapaus i halvtid. Kaffestunden ger en avslappnad atmosfär som bjuder in till att fler frågor kommer upp till ytan. Kaffe är alltså mer än bara kaffe, det är ett viktigt inslag för gruppens dynamik.


Under första timmen pratar vi om olika IT-relaterade frågor. Efter fikat fokuserar vi på individuell handledning och eventuell fördjupning.


Låg tröskel för deltagande

  • Ingen föranmälan – det är bara att dyka upp!
  • Vi ses på platser som är bekanta för målgruppen.

Cirkelledare

Cirkelledarna leder grupperna och anpassar både innehåll och arbetssätt efter deltagarnas behov. Alla cirklelledare utgår från en gemensam grundtanke, men det är deltagarnas frågor och intressen som styr innehållet.


Att leda egna grupper

Målet är att våra deltagare ska få ökad digital kunskap och bli intresserade av att själva leda grupper med andra seniorer. Det behövs inte expertkunskap för att vara cirkelledare, det handlar om att driva arbetet framåt för att gemensamt hitta svar på frågor och öka kunskapen.


Cirkelledarutbildning

I projektet tar vi fram en anpassad cirkelledarutbildning som syftar till att stärka dem i deras nya roll.

Metodhandbok

I projektet utvecklar vi en metod för gruppbaserat lärande där seniorer lär av varandra. För att sprida arbetssättet vidare tar vi fram en metodhandbok som beskriver allt från pedagogik, upplägg och cirkelledarutbildning till hur en kan starta nya grupper.


Vi kommer även att beskriva vår samverkansmodell mellan projektets olika parter, samt hur vi har arbetat med en referensgrupp för att ta tillvara på värdefulla erfarenheter och insikter från målgruppen, cirkelledare och samverkande.


Spridning

Handboken sprids till SeniorNets och SVs respektive förbund och lokalavdelningar som finns spridda över landet.

Förväntat resultat

När projektet är slut är vår förhoppning att modellen har fått spridning till fler platser och aktörer i länet, vilket resulterar i att det finns mötesplatser för digitalt lärande både i centralort och på landsbygden.


  • etablerade samtalsgrupper vid Träffpunkter för seniorer
  • verksamheten att drivs vidare av ideella ledare
  • en metodbeskrivning för spridning

Kontakt

Projektledare Lärande IT-samtal

Per Tegevi (SeniorNet)

per.tegevi@seniornetorebro.onmicrosoft.com , 070–181 15 92

_____


Kontaktperson SeniorNet Örebro

Lars Lind (ordförande)

larstlind@icloud.com , 070–214 90 05


Kontaktperson SV Örebro län

Linda Nors (Enhetschef Utveckling, projekt och uppdrag)

linda.nors@sv.se, 070–278 75 47


Kontaktperson Örebro kommun 

Anneli Nyman (Bitr. enhetschef Frivillig och Hälsofrämjande enheten

anneli.nyman@orebro.se, 019–21 35 01


Inslag i media och egna reportage

Här nedan finns länkar till projektets medverkan i media, via länken "Egna reportage" kan du ta del av berättelser från verksamheten.


April 2025


(Egna reportage aktiveras när det finns något att länka till)