En studiecirkel

Vi har tagit fram ett förslag på en studiecirkel som består av åtta tillfällen med aktiviteter där deltagarna får lära sig mer om:

  1. Hälsa – Vad kan vi göra för att må bra?
  2. Rörelse i vår vardag
  3. Kost – Från varukorg till köksbordet
  4. Matlagning – Vi lagar mat tillsammans
  5. Rörelse i naturen
  6. Avslappning – Hur kan vi få kroppen lugn?
  7. Sömn – Att må bra börjar med din sömn
  8. Avslutning – Fest med glädje i fokus!

Visionen är att bidra med ökad gemenskap genom olika gruppaktiviteter, aktiviteter som dessutom vi tror har god effekt för individens hälsa och välmående.


Vad tycker deltagarna?

Vi genomför vi cirkeln med fem grupper i Örebro län för att personer från målgruppen ska få testa upplägget, och att vi ska få insikt i vad de tycker. Det ger oss möjlighet att justera upplägg och innehåll för att det ska bli ett så bra material som möjligt.


En studiecirkel som kan ledas av målgruppen

Målet är att ta fram ett enkelt, roligt och inspirerande studiematerial till en cirkel som kan ledas av personer från målgruppen.


I BILD: En övning där deltagarna får fylla in sin "Må bra-hand" för att undersöka vad som gör att en mår bättre eller sämre just idag.


Tillsammans med Busenkelt

Vi jobbar tillsammans med Busenkelt som jobbar för att skapa rörelseglädje och öka den motoriska förmågan hos barn, unga och/eller vuxna med intellektuell funktionsvariation och/eller NPF-diagnos.


Material och cirkelledare

Jesper från Busenkelt har varit med och tagit fram materialet till HälsoGlädje och han leder även grupperna som äger rum inom ramen för projektet.


Bakgrund

Enligt Folkhälsomyndigheten är stillasittande fritid och ett lågt intag av frukt och grönt vanligare bland personer med funktionsnedsättning jämfört med den övriga befolkningen. En positiv aspekt är dock att de oftare ber om stöd för att förändra sina levnadsvanor.


HälsoGlädje vill därför bidra till god och jämlik hälsa genom att väcka motivation och engagemang för bra levnadsvanor och hälsa. Både SV Örebro län och Busenkelt har erfarenhet av att arbeta med personer med intellektuell funktionsnedsättning inom olika hälsofrämjande aktiviteter.


I BILD: Jesper, Busenkelt


Fakta om projektet

Projektets namn: HälsoGlädje

Projektägare: Studieförbundet Vuxenskolan Örebro län

Samverkande: Busenkelt

Projektledare: Pernilla Löfquist Wedin


Projektperiod 1

April–december 2024

Finansiär: Socialstyrelsen


Projektperiod 2

Augusti–december 2025

Projektet finansieras av medel för civilsamhället från Region Örebro län i omställningen för Nära vård


Syfte 

Främja ökat välmående och gemenskap för personer med intellektuell funktionsnedsättning.  


Förväntat resultat 

När projektet är klart kommer vi att ha ett enkelt studiematerial där syftet är att personer från målgruppen är cirkelledare. Något som vi tror kan stärka deras självkänsla och egenmakt.