2024-10-22

Stå upp för barns rättigheter i en orolig omvärld!

Läs vår debattartikel om vad civilsamhället gör för att värna, informera om, och upprätthålla barns mänskliga rättigheter.

Rätt till liv och utveckling. Rätt till trygghet. Rätt till skydd – Barn världen över blir just nu nekade och fråntagna sina mänskliga rättigheter som effekter av krig, diktatur, kris, konflikt och andra orättvisor.Rätt till utbildning. Rätt till sitt språk, sin kultur och sin religion. Rätt till bostad, kläder och mat. Rätt till en meningsfull fritid – Rättigheterna kränks och ifrågasätts även i Sverige och i Örebro. Vi vet också att den oroliga omvärlden påverkar barns framtidstro och känsla av trygghet.


I dag invigs Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro vars syfte är att belysa mänskliga rättigheter ur olika perspektiv, samt visa på den bredd och kapacitet i arbetet för mänskliga rättigheter som det lokala civilsamhället besitter. I år riktar dagarna fokus på just barns rättigheter i en orolig omvärld. Dagarna arrangeras av vårt civilsamhälle i Örebro, med stöd av Örebro kommun.


"För att vi i civilsamhället ska kunna fortsätta vårt arbete i en orolig omvärld behöver vi stöttas och våra förutsättningar och resurser stärkas."


Civilsamhällets roll är avgörande för att säkerställa, bevaka och skydda barns rättigheter såväl som de mänskliga rättigheter som rör oss alla. Vi är många organisationer som dagligen möter personer som hindras, nekas eller på andra sätt inte har tillgång till sina rättigheter. Rätten till utbildning hindras när barn inte får det stöd de behöver och har rätt till i skolan. En meningsfull fritid hindras när barn nekas tillgång till teckenspråks- eller syntolkning och när barn utsätts för trakasserier och kränkningar under sina fritidsaktiviteter. Barns delaktighet hindras när de inte blir lyssnade på eller tagna på allvar eller när barn inte får lära sig punkskrift. Barn bär dessutom på en oro för att utsättas för kränkningar på grund av sina etniciteter, funktionaliteter, religioner, sexuella läggningar, könsidentiteter och könsuttryck. De orättvisor och den diskriminering som barn utsätts för innebär helt enkelt att barn nekas sina rättigheter.


Civilsamhället i Örebro arbetar därför för barns rättigheter genom att vara starka röstbärare, möjliggörare och kunskapshöjare. Vi undanröjer hinder och vi skapar platser för meningsfullhet, fritid och skydd. Vi arbetar praktiskt för att barn och andra människor ska ha möjlighet att delta i samhället på lika villkor och belyser de utmaningar som hindrar personer att ta del av sina mänskliga rättigheter. Men vi lever i en orolig tid och vårt samhällsbärande arbete möter alltmer motstånd och hinder, vilket är en oroväckande utveckling. På många håll i Europa, såväl som i Sverige, blir det allt svårare för civilsamhällesorganisationer att genomföra sina uppdrag. Detta rapporterar bland annat EU:s rättighetsbyrå Fundamental Rights Agency (FRA) om. Svårigheterna beror dels på inskränkande lagstiftning och indragna medel, dels på hot och attacker mot journalister och försvarare av mänskliga rättigheter.


För att vi i civilsamhället ska kunna fortsätta vårt arbete i en orolig omvärld behöver vi stöttas och våra förutsättningar och resurser stärkas. Under kommande vecka vill vi, civilsamhället i Örebro, ge alla möjligheten att upptäcka de fantastiska organisationer som varje dag arbetar för våra mänskliga rättigheter. Välkommen att prata med oss, engagera dig eller delta i de aktiviteter som sker under veckan. Var med du också och stå upp för barns rättigheter i en orolig omvärld!


I BILD: Cecilia Lindwall, projektledare Skolprojektet, SV Örebro län


Undertecknande:

Julia Grafe

Örebro Rättighetscenter


Kersti Freed Klevmar

Svenska Freds Örebro län


Daniel Schön

Örebro Skateboard


Jenny Kraftling

Autism Örebro län


Cecilia Lindwall

Studieförbundet vuxenskolan


Jenny Cederlind

Örebro Simallians


Cecilia Lönn Elgstrand

Örebro läns bildningsförbund


Katrin Lidberg

RFSL Örebro


Sandra Johansson

Synskadades Riksförbund Örebro kommun


Margareta Möller

Örebro Zontaklubb


Josephine Willing

Dövas förening Örebro


Anders Lennartsson

Svenska kyrkan


Mathilda Fagergren

Humanisterna Örebro


Annica Rydbecker

Örebro Soroptimistklubb